Barion Pixel

Érzékeny bőr

Kipirosodik, ég, feszül, húzódik, kipattogzik? Az érzékeny bőr sokféle tünetet produkál, gyakran nemcsak kozmetikumtól, hanem akár évszaktól, egyes élelmiszerektől, vagy élethelyzettől függően is. Nem különálló bőrtípusról van szó, hanem egy bőrproblémáról, ami bármely bőrtípus kísérő tünete lehet.

Erre figyelj:

Az érzékeny bőrnek is szüksége van ápolásra, táplálásra. Nem jó megoldás, ha a sok mindenre érzékenységgel reagáló bőrödet magára hagyod, és attól való félelmedben, hogy rosszul reagál majd a bőröd, nem ápolod semmivel. Fontos, hogy támogasd természetes védekezőképességét, és ellásd a szükséges tápanyagokkal.

A napi rendszerességgel végzett arctisztítás, hidratálás, táplálás, és a fényvédelem egy érzékenységet mutató bőr esetén is nélkülözhetetlen ahhoz, hogy sokáig megőrizhesse szépségét, és visszanyerje egészségét.

  • arctisztítás: nyugtató hatóanyagokat tartalmazó, kímélő készítménnyel reggel és este pl. arctej, micellás víz
  • hidratálás-táplálás: nyugtató, gyulladáscsökkentő hatóanyagokban és antioxidánsokban gazdag hidratáló készítménnyel
  • fényvédelem: lehetőleg fizikai fényvédőket tartalmazó készítménnyel

Ezeket kerüld érzékeny, kipirosodásra hajlamos bőr esetén:

  • Ne használj szemcsés bőrradírokat és AHA tartalmú hámlasztókat
  • Kerüld a túlságosan habzó, csikorgósan tiszta érzetet hagyó arclemosó géleket
  • Az ún. kémiai fényvédők is gondot okozhatnak pl. octocrylene, oxibenzone, homosalate. Részesítsd inkább előnyben a 100%-ban fizikai, ún. ásványi fényvédőket.
  • Az alkoholtartalmú készítmények irritálhatják a bőrt, és hosszútávon szárítják is.

Kipirosodás vagy rosacea?

Az érzékenység leggyakrabban kipirosodás formájában jelentkezik a bőrön. A kipirosodásra hajlamos bőr azonban nem jelent feltétlenül rosaceát. Igaz azonban, hogy a rosacea is alkalmi kipirosodással kezdődik, majd ez a gyulladás állandósulhat pl. az orcákon. Végül értágulatok és gyulladt csomók is megjelenhetnek.

A kipirosodás oka az érfalak gyengesége, ezért érdemes érfalerősítő, és a mikrocirkulációt javító hatóanyagokat tartalmazó speciális készítményt választani az arcápoláshoz, és kerülni az irritációt okozó összetevőket. A nyugtatás és a gyulladáscsökkentés szintén nélkülözhetetlen. A legkorszerűbb készítmények azonban már az összes szükséges hatóanyag kombinációját tartalmazzák.

Amennyiben a tünetek nem javulnak, fel kell keresni bőrgyógyász szakorvost, aki elvégzi az ún. bőratka (demodex atka) szűrését. Ennek az atkának a túlszaporodása is okozhatja a kipirosodással járó tünetek rosszabbodását, a gyulladás fokozódását.

Ha a bőröd érzékeny, gyakran kipirosodik és nehezen találsz megfelelő arcápoló készítményt, de emellett is szeretnéd minél tovább megőrizni fiatalságát, jelentkezz az online bőrápolási tanácsadásra! Segítek olyan bőrápolási rutint összeállítani, amellyel bőröd visszanyerheti egészségét és szépségét.

Bőrápolási tanácsadásra ide kattintva tudsz jelentkezni!