Barion Pixel

Vízhiányos, száraz bőr

Húzódik, feszül? Hiába krémezed, mégis olyan érzés, mintha egy számmal kisebb bőrt viselnél? A bőr vízhiánya kortól és nemtől függetlenül előfordul, a leggyakoribb bőrprobléma. Szinte nincs olyan, hogy valakinek ne szorulna kisebb-nagyobb mértékben hidratálásra a bőre. De amilyen gyakori, olyan könnyen kezelhető problémáról van szó. Ami miatt pedig különösen érdemes odafigyelni a hidratálásra, az az, hogy a vízhiányos bőrön előbb jelennek meg a ráncok.

Mitől szárad ki a bőr?

Röviden a bőröd védekezőképességének gyengülésétől. Bőrünk egy ún. hidrolipid réteggel védekezik a külső környezeti ártalmaktól, ami lényegében egy természetes kenőcs a bőrfelszínen. Ez a ’kenőcs’ verejtékből, vízből és faggyúból áll. Ha a hidrolipid réteg megsérül, a bőr könnyen kiszárad, ami a húzódó, feszülő érzésen túl egyéb bőrproblémák melegágya is lehet.

És mitől sérülhet meg a hidrolipid réteg?

 • a túlzott arctisztítástól pl. lúgos kémhatású, vagy erősen habzó arctisztszítóktól
 • időjárási viszontagságoktól pl. erős UV sugárzás, hideg idő, szél
 • mechanikai irritációtól pl. éles szemcséket tartalmazó bőrradírok használata
 • fűtési szezonban a levegő alacsony páratartalma is okozhat gondot.

A hidrolipid réteg azt a célt szolgálja, hogy benntartsa a bőrben a vizet. Így amikor megsérül, a bőr könnyebben kiszárad, mert a szükségesnél több vizet ad le. Ilyenkor vesszük hasznát a hidratáló készítményeknek, amik lényegében vízzel látják el a bőr szöveteit. A hidratáló készítmények vízmegkötő és vízmegtartó anyagokat tartalmaznak változó arányban, így segítve a bőr egészséges működését.

Hogyan ápold a vízhiányos, száraz bőrt?

 • a legfontosabb a kíméletes arctisztítás, vagyis semleges kémhatású arctisztítóval reggel és este, ami nem szárítja a bőrt. A legbiztonságosabbak a nem habzó készítmények, ill. az arctejek.
 • fontos a bőr természetes védekezőképességének támogatása pl. ceramid tartalmú készítményekkel és fényvédővel
 • és természetesen hidratáló anyagokat tartalmazó készítmény(ek) használatával reggel és este.

Ezeket a hidratáló hatóanyagokat keresd a kozmetikumokban vízhiányos, száraz bőr esetén:

Számtalan hidratáló összetevő létezik, de a leghatásosabbak azok, amiket a bőr természetes formában is tartalmaz. Ilyenek a Természetes Hidratáló Faktorok (NMF – Natural Mouistorizing Factor) Pl. hialuronsav (még jobb, ha többféle molakulatömegű), az urea, vagy a nátrium-pca (vagy sodium-pca).

A linkre kattintva még többet megtudhatsz a vízhiányos, száraz bőrről és a hidratáló készítményekről

 3+1 nélkülözhetetlen lépés, ha száraz a bőröd:

 • A kímélő arctisztítás ekkor is nélkülözhetetlen, de ha a géles lemosók között nem találsz megfelelőt, válassz arctejet.
 • Ne hagyd ki a hidratáló krém/szérum használatát!
 • Ne feledkezz meg a fényvédelemről!

+1 a rendszeres hámlasztás

 • az elhalt hámsejtek eltávolításával a kozmetikumok könnyebben szívódnak fel, vagyis a hidratáló szérumod, krémed jobban hidratál, sőt az AHA és PHA tartalmú hámlasztók kifejezetten növelik a bőr hidratáltságát.

Ha száraz bőrrel küzdesz, és már többféle kozmetikumot kipróbáltál, de a probléma nem szűnt meg, vagy ismét visszatért, jelentkezz az online bőrápolási tanácsadásra! Segítek olyan bőrápolási rutint összeállítani, amellyel bőröd visszanyerheti egészségét és szépségét.

Bőrápolási tanácsadásra ide kattintva tudsz jelentkezni!