Barion Pixel

Pattanások

Kamaszkorban és felnőttkorban is az egyik leggyakoribb bőrprobléma a pattanások megjelenése. Lehetnek ezek kisebbek-nagyobbak, vagy akár cisztás csomók, a kezelésük mindegyik életkorban hasonló. A kialakulás okaiban lehet leginkább különbséget tenni. A kamaszkori pattanásokat a hormonális változások okozzák. De mire vezethetőek vissza a felnőttkori pattanások? Ekkor már árnyaltabb a kép.

Mi lehet az oka a felnőttkori pattanások kialakulásának?

 • hormonális okok
 • stressz
 • környezeti ártalmak
 • életmód
 • étkezés és intoleranciák
 • egyes gyógyszerek
 • lelki problémák

vagy mindez együttvéve.

Gyakori tévhit, hogy csak a zsíros, olajos bőrön jelennek meg pattanások. Jó ha tudod, hogy a faggyúmirigyeket a fent felsorolt okok bármelyike tudja fokozott faggyútermelésre ösztönözni, és fokozni a gyulladásra való hajlamot. A zsíros, olajos bőrről itt olvashatsz részletesebben.

Hogyan alakulnak ki a pattanások?

Ha megérted a pattanások kialakulásának okait, a megoldás is kézenfekvőbb.

A bőrünket apró kivezetőnyílások ún. pórusok fedik, és ezeken a pórusokon keresztül jut a bőrfelszínre a verejték (izzadság) és a faggyú (zsír). A bőrünk folyamatosan megújul, ami végül abban nyilvánul meg, hogy a bőr felszínéről az elhalt hámsejtek leválnak. Legalábbis ideális esetben.

Ha ezek az elhalt hámlapocskák nem tudnak elég gyorsan leválni a bőrfelszínről, a pórusokban felhalmozódhatnak. Ott összekeveredve a faggyúval és a verejtékkel, valamint a külvilágból érkező szennyeződésekkel egy kis dugulást idéznek elő, ún. faggyúdugasz keletkezik. Ez maga a mitesszer, ami eltömíti a pórust. Itt olvashatsz bővebben a mitesszerek kezeléséről.

Az eltömődött pórus kiváló táptalaja a pattanásokat okozó baktériumoknak, amik szeretik ezt az oxigénszegény környezetet. A baktériumok elszaporodásával alakulnak ki a pattanások, és az aknét körülvevő gyulladás is az ő számlájukra írható.

A pattanásos bőr jól kezelhető megfelelő kozmetikumokkal, azonban ha a problémát belső okok váltják ki, amik folyamatosan ingerlik a faggyúmirigyeket, akkor a teljes megoldáshoz szükség van a kiváltó ok megszüntetésére is. A bőr szakszerű ápolása azonban ilyen esetben is nagyban megkönnyíti a mielőbbi gyógyulást, és az egészséges bőrkép visszaállítását.

Így ápold a pattanásos bőrt:

A mitesszeres bőr ápolásához képest pattanások esetén két lépéssel szükséges kiegészíteni a napi bőrápolást. Ez az antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású készítmény használata.

 1. Arctisztítás (reggel és este is!)
 2. Hámlasztás, pórusok tisztán tartása
 3. Faggyúszabályozás

+ antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású kozmetikumok

 1. Fontos a reggeli és esti arctisztítás, de ne vidd túlzásba! Zsíros bőrűeknél gyakori, hogy túltisztítják a bőrt, valamint az is, hogy agresszív habzó készítményekkel csutakolják. pl. szappannal. Válassz inkább gyengéd arclemosókat, micellás vizet, vagy arctejet. A lényeg, hogy mindig távolítsd el az arctisztító maradványait (micellás víz és arctej esetén is) pl. egy nedves vattakoronggal, vagy pamutkoronggal.
 2. Hámlasztás, pórusok tisztán tartása
 3. Faggyúszabályozó hatású hatóanyagok: léteznek olyan kozmetikai hatóanyagok, amik képesek kordában tartani a faggyúmirigyek működését. Ilyen pl. a niacinamid (B3-vitamin), a szalicilsav (BHA, vagy fűzfakivonat), a retinol (A-vitamin) és növényi alternatívája a bakuchiol, valamint az uborka kivonat is.

Ezeket a hatóanyagokat keresd a kozmetikumokban pattanásos bőr esetén:

 • Hámlasztáshoz válassz ún. kémiai, vagy enzimes hatóanyagot: PHA/AHA/enzimes hámlasztók

A pórusok tisztán tartásában a leghatékonyabb a BHA (szalicilsav) 2%-os koncentrációban, valamint a retinol (A-vitamin), ill. növényi alternatívája a bakuchiol is.

A BHA zsírban oldódó, így a pórusok belsejét is képes tisztán tartani, feloldva a felhalmozódott olajos szennyeződést a pórusok belsejében.

A retinol/bakuchiol pedig fokozza a sejtek megújulását, így finoman hámlasztják a bőrt, miközben a pórusok eltömődését is képesek megakadályozni.

A faggyúszabályozásban nagy hasznát veheted a niacinamidnak, más néven B3-vitamin tartalmú készítményeknek. Emellett a niacinamid öregedésgátló és folthalványító hatású is. Az uborka kivonattal kombinált készítmények pedig még inkább felerősítik a faggyúszabályozó hatást.

Antibakteriális hatású és gyulladáscsökkentő hatóanyagok: zöldtea-kivonat, szalicilsav (BHA), tengeri alga és cink-szulfát.

Arcpakolások, maszkok esetében: válassz kozmetikai agyag tartalmú arcpakolást. Különösen a zöld agyag (montmorillonit), az orvosi szén, és a  tengeri iszap tartalmú készítmények hatásosak a felesleges faggyú eltávolításában, és a pórusok tisztán tartásában.
Figyelem! Az arcpakolások heti 1-2 alkalommal történő használata képes kiegészíteni a napi bőrápolást, de nem helyettesíti egy jól felépített bőrápolási rutin napi használatát.

Ezeket az összetevőket érdemes kerülni a kozmetikumokban pattanások esetén:

 • komedogén zsírok/olajok pl. kakaóvaj, búzacsíraolaj, olívaolaj, kókuszolaj
  (a frakcionált kókuszolaj azonban nem tömíti el a pórusokat),
 • folyékony paraffin (paraffinum liquidum)
 • mechanikai, vagy más néven szemcsés bőrradírok. NE HASZNÁLJ bőrradírt, vagyis szemcséket tartalmazó hámlasztó készítményt! Ezek a szemcsék, legyenek bármilyen kíméletesek is, irritálhatják a bőrt, használatukkal a pattanásokat okozó baktériumok az arc többi részére is eljuthatnak, és felülfertőzhetik az addig problémamentes területet is.

Ha pattanásokkal küzdesz, és már többféle kozmetikumot kipróbáltál, de a probléma nem lett jobb, vagy ismét visszatért, jelentkezz az online bőrápolási tanácsadásra! Segítek felderíteni az okokat, és olyan bőrápolási rutint állítok össze neked, amellyel visszanyerheted bőröd egészségét és szépségét.

Bőrápolási tanácsadásra ide kattintva tudsz jelentkezni!