Barion Pixel

Mitesszerek

Apró fekete pontok, vagy tűfejnyi bőrszínű dudorok borítják az arcod különböző részeit, és gyakran olthatatlan vágyat érzel, hogy kinyomkodd őket? Hazudnék, ha azt mondanám, én nem tettem ilyet soha; a mitesszer nyomkodás néha elképesztő elégedettséggel töltött el. Azonban, ha ügyetlenül csinálod, vagy nehezen ürül a mitesszer, csúnya és nehezen gyógyuló sérüléseket is szerezhetsz.

Most elmondom neked mitől alakulnak ki a mitesszerek, és megosztom veled azt is, hogyan szabadulhatsz meg tőlük nyomkodás nélkül!

A mitesszerek megjelenése gyakori a bőrön, szinte bármely bőrtípus esetén előfordul. Leggyakoribb az orr környékén, de az arc bármely részén találkozhatunk velük, akár a dekoltázson és a háton is.

Mitől alakulnak ki a mitesszerek?

A bőrünket pórusok, apró kivezetőnyílások fedik. Ezeken a pórusokon keresztül jut a bőrfelszínre a  verejték (izzadság) és a faggyú (zsír). A bőrünk folyamatosan megújul, ami végül abban nyilvánul meg, hogy a bőr felszínéről az elhalt hámsejtek leválnak. Legalábbis ideális esetben. Ha az elhalt hámlapocskák nem tudnak elég gyorsan leválni a bőrfelszínről, a pórusokban felhalmozódhatnak. Ott összekeveredve a faggyúval és a verejtékkel, valamint a külvilágból érkező szennyeződésekkel egy kis dugulást idéznek elő, ún. faggyúdugasz keletkezik. Ez maga a mitesszer, ami eltömíti a pórust.

Amikor a faggyúműködés fokozott, vagyis zsírosodásra hajlamos, olajos bőr esetén hajlamosabbá válhat a bőr a mitesszerekre.

Ugyanakkor az is előfordul, hogy nem a fokozott zsírosodás, hanem a bőr megvastagodása okozza a problémát. Egyes esetekben ugyanis az elhalt hámsejtek túl lassan válnak le, így a bőrfelszínen felhalmozódnak, megvastagszik a bőr. Ekkor tapasztalhatod, hogy bár a bőröd ránézésre nem zsíros, tapintásra viszont enyhén érdes, és felfénylik. Leggyakrabban a homlokon.

Ilyen esetekben is gyakori a mitesszerek megjelenése, ezt a bőrtípust nevezzük korpás szeborreának. (A linkre kattintva olvashatsz róla egy blogbejegyzést.)

Hogyan szabadulj meg a mitesszerektől?

3 lépésre érdemes odafigyelned

  1. Arctisztítás
  2. Hámlasztás, pórusok tisztántartása
  3. Faggyúszabályozás

Ezeket a hatóanyagokat keresd a kozmetikumokban:

Hámlasztáshoz válassz ún. kémiai, vagy enzimes hatóanyagot: PHA/AHA/enzimes hámlasztók

A pórusok tisztántartásában a leghatékonyabb a BHA (szalicilsav) 2%-os koncentrációban, valamint a retinol (A-vitamin), ill. növényi alternatívája a bakuchiol is. A BHA zsírban oldódó, így a pórusok belsejét is képes tisztán tartani, feloldva a felhalmozódott olajos szennyeződést a pórusok belsejében.

A retinol/bakuchiol pedig fokozza a sejtek megújulását, így finoman hámlasztják a bőrt, miközben a pórusok eltömődését is képesek megakadályozni.

A faggyúszabályozásban nagy hasznát veheted a niacinamid-nak, más néven B3-vitamin tartalmú készítményeknek. Emellett a niacinamid öregedésgátló és folthalványító hatású is.

Arcpakolások, maszkok esetében: válassz kozmetikai agyag tartalmú arcpakolást. Különösen a zöld agyag (montmorillonit), Az orvosi szén, és tengeri iszap tartalmú készítmények is felszívják a felesleges faggyút a bőr felszínéről, és tisztítják a pórusokat.
Figyelem! Az arcpakolások heti 1-2 alkalommal történő használata képes kiegészíteni a napi bőrápolást, de nem helyettesíti egy jól felépített bőrápolási rutin napi használatát.

Ha mitesszerekkel küzdesz, és úgy érzed semmi nem hozott eddig átütő sikert, jelentkezz online bőrápolási tanácsadásra. Segítek felderíteni az okokat, és olyan bőrápolási rutint állítok össze neked, amellyel visszanyerheted bőröd egészségét és szépségét.

Bőrápolási tanácsadásra ide kattintva tudsz jelentkezni!