Barion Pixel
Száraz, érdes, mitesszeres és zsíros is a bőröd!?

Száraz és érdes, de mitesszeres és zsíros is a bőröd!? – Miért van ez, és hogyan kezeld?

Laikusként könnyű félrediagnosztizálni, ha a címben szereplő tüneteket észleled a bőrödön. Emiatt azonban könnyű is félrekezelni. Hol vastagon „krémezik”, hol pedig „szárítják”, ha felbukkan egy-egy pattanás, vagy estére zsírosan fénylővé válik a homlok. Valójában egyik sem segít az állapotán. Ezt a bőrproblémát korpás szeborreának hívják, de lássuk, mit is jelent ez pontosan, és hogyan tudod felismerni?

A rejtélyes bőrtípusok közé tartozik az ún. Korpás szeborrea, amit csak szakmai körökben hívnak így. A bőrödön úgy ismered fel, mintha egyes részein egyszerűen csak száraz lenne, néha ún. „korpázó hámlással”, és enyhén érdes bőrfelszínnel, ami nagyon kellemetlen, így legszívesebben azonnal a hidratáló krém után nyúlnál. Más helyeken viszont estére zsíros tapintású, ugyanakkor bárhol előfordulhatnak mitesszerek.

A zsíros bőr másik típusáról, az ún. olajos szeborreáról ebben a blogbejegyzésben olvashatsz.

A faggyúműködésnél kell keresni a problémát, amelynek hátterében az áll, hogy túl sok faggyú termelődik, a korpázást, és az érdes tapintást pedig a fokozott szaruképződés okozza. Ezen önmagában egy hidratáló krém nem segít, bár az ilyen bőrtípusoknak is szükségük van hidratálásra.

A túl sok faggyú összekeveredik a bőrön felhalmozódó hámsejtekkel, és elzárja a pórusok kivezető nyílásait, így alakulnak ki a mitesszerek. Majd az oxigénszegény környezetben túlszaporodnak bizonyos baktériumok és a mitesszerekből pattanások lehetnek/lesznek. Ez a vastag szaruréteg pedig a faggyúval keveredve szinte lezárja a bőrt, így a felvitt hatóanyagok is nehezen képesek felszívódni.

Honnan ismered fel, hogy te is ezzel a problémával állsz szemben?

A diagnózist az segít tisztázni, hogy a bőr tapintása enyhén érdes és ránézésre matt lehet, ugyanakkor, ha végighúzod rajta a kezed pl. a homlokodon, „felfénylik” az addig matt bőr. Az arc bármely részén előfordulnak mitesszerek, amiket alig lehet kirobbantani a helyükből, nehezen ürülnek. Időnként láthatunk a bőrön apró hajszálértágulatokat is, és a bőr ebben az esetben is reagálhat érzékenységgel. Ezekből a jelekből tudhatjuk, hogy nem csupán a vízhiány a problémája.

Hogyan kezeld, ha ilyet tapasztalsz az arcbőrödön?
  • Az ilyen bőrtípusoknál nagyon fontos, hogy rendszeresen történjen hámlasztás, amellyel normalizálhatjuk a szaruréteg vastagságát. Ne szemcsés bőrradírral végezd, helyette inkább szalicilsav tartalmú (BHA) ún. kémiai hámlasztókat érdemes használni. Ezek szépen megtisztítják a pórusokat, még azok belsejében is, így a bőr megszabadul a sok elhalt hámsejttől és csökken a mitesszerek és pattanások száma is.
  • A készítményeket úgy válasszuk ki, hogy hidratáló összetevőket és faggyúszabályozó anyagokat is tartalmazzanak (hialuron, urea, uborka kivonat, B3-vitamin).

Száraz és érdes, de mitesszeres és zsíros is a bőröd!?

  1. COLO – Bőrkiegyenlítő arctonik uborkakivonattal és szalicilsavval
  2. Tindigo – Fresh&Fun Fairy Mist 5% Niacinamide – magas hatóanyagtartalmú arcpermet
  3. COLO – Bőrmegújító hámlasztó PHA+BHA szérum
  4. Magister Products – AHA mélytisztító arcmaszk zöldagyaggal
  • Fontos még, hogy a bőrt reggel és este is megtisztítsuk, de ne vigyük túlzásba ezt a lépést, nehogy megsérüljön a bőr savas védőrétege.

Száraz és érdes, de mitesszeres és zsíros is a bőröd!?

  1. Magister Products – Carbolife Matt It arctisztító zselé
  2. COLO Mélytisztító arclemosó tej
  3. MediNatural – Teafaolaj arctej
  4. Magister Products  – Kókuszvíz arc-, és sminklemosó
  • A zsírossággal küzdő bőrnek is jót tesznek bizonyos tápláló növényi olajak és vajak, vitaminok, hiszen tápanyagokra ennek a bőrnek is szüksége van. Ezek azonban csak úgy képesek megfelelően felszívódni, ha rendszeresen eltávolítjuk az elhalt hámsejteket a bőr felszínéről.

Száraz és érdes, de mitesszeres és zsíros is a bőröd!?

  1. Magister Products – Pistacchio Créme Geleé
  2. Tindigo – Flawless&Magical szérum 0,5% retinollal
  3. Myskin – Immortelle arckrém
  4. Magister Products – BB3 Matt krém SPF10
  • Ez a bőrtípus különösen nagy hasznát veszi a retinol tartalmú készítményeknek. Az A-vitamin (retinol) nemcsak a mitesszerekkel és pattanásokkal veszi fel a harcot, de kiváló öregedésgátló hatóanyag és a pattanások után maradó foltokat is halványítja.
Tindigo Brught&Beautiful Flawless&Magical
Tindigo krémes szérumok

Ha úgy érzed, segítségre van szükséged ahhoz, hogy megállapítsd mire is van szüksége a bőrödnek, keress meg az info@mikellabornek.hu email címen és segítek!

Minden, amit a zsíros bőr ápolásáról tudnod kell! – nézd meg ezt a Youtube videót, ha szeretnél még több információt, és tippet.

Vigyázz magadra, vigyázz a bőrödre!

Üdv, Regina

Leave a Comment