a bikiniszezon ellenségei a striák - hogyan kezeld, hogyan előzd meg

Striák – a bikiniszezon ellenségei – hogyan kezeld, és hogyan előzd meg a kialakulását?

A feszesség nemcsak a ráncok, hanem a striák elkerülése miatt is fontos. Érdekes a magyar nyelv. Vágyunk feszes bőrre, de feszülőre már nem. A striák kialakulásának okai is, e két állapot közötti különbségben lelhető fel.

A striák nemcsak a kismamák, hanem már a kamaszok (fiúk-lányok) körében is okozhatnak kellemetlenséget, amikor a hirtelen növekedés, vagy hízás következtében a bőr nem képes sérülés nélkül megnyúlni. Részben alkati kérdésről van szó, ugyanakkor léteznek olyan készítmények és praktikák, amikkel megelőzhető, sőt akár vissza is fordítható a folyamat. A kötőszövetek ilyen jellegű roncsolódása egy életre elveheti valaki kedvét a strandolástól, emiatt összegyűjtöttem néhány hasznos tanácsot, hatóanyagot és készítményt a striák megelőzésére, és kezelésére is.

 

Mi az a stria?

A szövetekben keletkezett heg, ami a bőrhúzódás következménye. Ilyenkor a bőr alatti kötőszövet nem képes olyan ütemben nyúlni, mint a bőr felső rétege, emiatt megreped a feszülés irányára merőlegesen.

a bikiniszezon ellenségei a striák - hogyan kezeld, hogyan előzd meg

Miért alakul ki a stria?

Ilyenkor az történik, hogy a hirtelen növekedés (pl. serdülőkori növekedés, hízás, terhesség) miatt a kötőszövetek rostjai egy ideig feszülnek, majd amikor már nem képesek tovább nyúlni, akkor megszakadnak, megrepednek – ez elsősorban az elasztikus és kollagén rostokat érinti, azok felelnek a bőr rugalmasságáért és feszességéért.

A striákat a hirtelen súly-, sőt, extrém esetben még az izmok növekedése is okozhatja. Férfiaknál is előfordulhat tömegnövelők és edzés mellett, amikor rövid időn belül „kipattintják” magukat, vagyis hirtelen nő az izomzat.

A legtöbbször azonban állapotos nőknél figyelhető meg a hason, combon, melleken, de bármilyen életszakaszban okozhat gondot a hirtelen súlynövekedés. A nők bőre hiába rugalmasabb, mint a férfiaké, mégsem tud minden változást gond nélkül lekövetni.

A regenerálódás kezelés mellett is hosszú folyamat, hónapokig is eltarthat, és sajnos van, hogy nem lesz 100%-os, de ez alkati kérdés is.

Hogyan előzd meg a striák kialakulását?
 • A bőr rugalmasságának fokozása hozhat eredményt, és ezzel elkerülhető, hogy további striák is kialakuljanak.

Erre alkalmasak bizonyos növényi olajok, ill. keverékek pl. a mandula olaj, szőlőmagolaj, és növényi olaj mixek. Reggel-este, nedves bőrre kell néhány cseppet bemasszírozni az érintett bőrfelületbe. Fontos, hogy MINDIG NEDVES BŐRRE VIDD FEL AZ OLAJOKAT! Különben száríthatják a bőrt.

MediNatural Q10+Acmella olaj szérum

Nemcsak az arc, hanem a test feszessége érdekében is használható a MediNatural Q10+Acmella Olaj szérum.

Jó eredményekkel használják még a Magister Products Makadámia feszesítő testvajat és a Tindigo Rich&Cozy Luxus szárazolajat is.

/ Én a Bio-Oil készítményét, amit gyakran ajánlanak ilyen esetekben, azért nem javaslom, mert paraffint tartalmaz, ami gátolja a bőrlégzést, nem is szívódik fel maradéktalanul. Nyáron pedig kifejezetten kellemetlen lehet a használata./

 • Érdemes a bőrt is edzésben tartani hideg-meleg váltózuhannyal, ill. rendszeres masszázzsal, sporttal.
 • A fényvédelemre is ügyelj! Az UV sugárzás nemcsak a bőrfelszínt, hanem a szöveteket is károsítja, amik sérülékenyebbé és rugalmatlanabbá válnak, vagyis idővel nagyobb esély van a striák kialakulására.
 • Léteznek olyan kozmetikai hatóanyagok, amelyek segítenek a szervezet elasztin és kollagén termelésének ösztönzésében. Ezek jellemzően olyan termékek, amelyek C vitamint tartalmaznak. Tindigo termékei között találsz magas C-vitamin tartalmú krémet nagy kiszerelésben, hogy testápolásra is használhasd.
Hogyan kezeld a meglévő striákat?
 • Az érintett bőrfelület kenegetése és masszírozása/edzése nemcsak megelőzésként, hanem a kezelés során is hasznos, mivel a bőrregeneráló hatóanyagok felszívódása jobb masszírozás hatására, így együttesen szebb eredményeket hozhatnak.
 • Ami a meglévő striák esetén hatóanyag szempontjából a leghatásosabb, az a retinoidok és a peptidek, ezek gyorsítják a bőr megújulását. DE retinol tartalmú kozmetikum terhesség, és szoptatás idején nem használható, valamint fényérzékennyé teszi a bőrt. Tehát nyáron nem szerencsés ebbe belevágni, hacsak biztosan nem fogsz strandolni, napozni, szolizni, és nagyon komolyan veszed a fényvédelmet az egész testeden.
 • Mindezek mellett érdemes rendszeresen finoman hámlasztani a bőrt, az érintett területeken is pl. valamilyen enzimes hámlasztóval. Itt szintén egy Tindigo terméket ajánlanék, a Soft&Silky Gyengéd Enzimes Peelinget. A nagy kiszerelés és a krémes állag megkönnyíti a használatát a testen is.

  Tindigo Soft&Silky Gyengéd enzimes peeling
  Tindigo Soft&Silky Gyengéd Enzimes Peeling
 • Étkezés, étrendkiegészítők: C-vitamin és Omega-3 bevitellel is fokozhatod a szervezet kollagén és elasztin termelését, ami segítheti a sérült szövetek regenerálódását. És számtalan egyéb pozitív hatása is van a szervezetre.
 • Kollagén tartalmú készítmények fogyasztása: a szöveteket az elasztikus rostok mellett kollagén rostok építik fel, amik a bőrünk vázát is adják. A kollagén termelődését C-vitaminnal tudjuk fokozni, ugyanakkor arra is van lehetőség, hogy közvetlenül kollagén fogyasztásával belülről építsük a szöveteket. Erről tudni kell, hogy először oda fog beépülni a kollagén, ahol a legnagyobb szüksége van rá a szervezetünknek, ez jellemzően az ízületek. Tartós fogyasztásával azonban valóban szépíti a bőrt, az rugalmasabb, feszesebb lesz és kisimul.

Ahogy látod is, ez egy összetett folyamat, és sajnos nincs rá garancia, hogy teljes javulást tudsz elérni. Ugyanakkor éppen emiatt érdemes már a megelőzésre is figyelmet fordítani. Ha pedig már megjelentek a striák, akkor még frissen kezdd el a célzott kezelésüket!

Egy tipp, hogy a kezelés során könnyebben nyomon követhesd a változást: készíts az érintett bőrfelületről rendszeresen (hasonló beállításban) fotókat. Így jobban láthatod a javulást is.

Költséges és néha fájdalmas lézeres beavatkozások is léteznek még a striák kezelésére, de ezekre itt most nem térek ki.

Ha pedig bármilyen kérdésed van striákkal, vagy bőrápolással kapcsolatban, keress bátran: [email protected]

Vigyázz a bőrödre, tudod, csak egy van belőle!

Üdvözlettel: Regina

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük