Barion Pixel
miért vízhiányos a bőr

Miért vízhiányos a bőr? – és az IGAZSÁG a hidratáló krémekről!

Érezted már, hogy a bőröd húzódik? Újabb és újabb réteg krémet kentél rá, mégsem oldotta meg a gondot? Ez a tünet leggyakrabban a bőr vízhiányára utal, amit nem érdemes önálló bőrtípusként felfogni. A leggyakoribb bőrproblémáról van szó, ami bárkinél előfordulhat, bőrtípustól függetlenül, és már egyre fiatalabb korban találkozunk vele. Sőt, alig van olyan bőr, ami ne szorulna kisebb-nagyobb mértékben hidratálásra. Vajon miért van ez?!

Honnan ismered fel a bőr vízhiányát?

Mindenki megtapasztalhatta már azt az érzést, amikor a bőre kicsit húzódik, feszül, például arctisztítást követően. Komolyabb vízhiányra utal, ha ez az állapot hidratáló készítmények használata mellett sem enyhül. Idővel megjelenhet enyhe hámlás, és a vízhiányos bőr gyorsabban is ráncosodik, tehát mindenképpen érdemes komolyan venni.

A leggyakrabban emlegetett kifejezés a bőrápolással kapcsolatban a hidratálás, mivel a bőr vízhiánya nemtől-kortól-bőrtípustól függetlenül bármikor jelentkezhet. Ezért van az, hogy legalább egyféle hidratáló készítmény használatát mindenkinek ajánlom.

Óvatosan az öndiagnózissal!

Ha a húzódó érzés mellett a bőr érzékenységet is mutat, kipirosodik, esetleg viszket, az már egészen más jellegű problémákra utalhat, amit a további kísérő tünetek és a bőr vizsgálata alapján tudunk csak megállapítani. Mindez megtévesztő lehet, mivel ilyenkor az egyszerű vízpótlás-hidratálás nem orvosolja a problémát. A kipirosodásra hajlamos bőrről azonban majd egy másik alkalommal beszélek.

Hogyan alakul ki a bőr vízhiánya?

A bőr egy ún. hidrolipid réteggel igyekszik védekezni a túlzott vízleadástól, ez a réteg pedig vizet és faggyút egyaránt tartalmaz. Úgy funkcionál, mint egy védőkenőcs.

Ez azonban sok mindentől megsérülhet. A túlságosan alapos arctisztítástól, az erős tisztítószerektől, szappanoktól, a klóros víztől, a napozástól, vagy a szoláriumozástól, de a fűtési szezonban az alacsony páratartalom is károsíthatja. A bőrünk igyekszik ugyan visszaállítani ezt a védőréteget, de a körülmények nem mindig ideálisak ehhez.

A fő probléma ilyenkor az, hogy a bőr nem tudja benn tartani a vizet. Ezért van az, hogy a hidratáló készítmények legfontosabb összetevői a vízen kívül a vízmegkötő-, és vízmegtartó anyagok. Ezek az anyagok segítik a bőr megfelelő hidratációjának a fenntartását.

Ugyanakkor törekedni kell arra is, hogy magát a természetes védőréteget visszaállítsuk, vagyis abban is támogassuk a bőrt, hogy visszanyerje egészséges működését.

miért vízhiányos a bőr

Hogyan kezeld, ha szomjas a bőröd?
  • a kíméletes arctisztításra mindig ügyelj, de ne tisztítsd és ne szárítsd túl a bőröd. A reggeli és esti arctisztítást azonban ne hagyd el, mert a szennyeződésektől meg kell szabadítani a bőrt. Szappanokat inkább ne használj arctisztításra (natúr szappanokat se)!
  • vízhiányos bőr esetén is érdemes hetente hámlasztani, mert az elhalt hámsejtek eltávolításával a kozmetikumok könnyebben szívódnak fel, vagyis a hidratáló szérumod, krémed jobban hidratál, sőt az AHA és PHA tartalmú hámlasztók növelik a bőr hidratáltságát.
MediNatural PHA hámlasztó gyümölcsenzimmel
MediNatural PHA hámlasztó gyümölcsenzimmel
  • ügyelj arra, hogy a kozmetikumaid tartalmazzanak vízmegkötő anyagokat (pl. hialuronsav, urea, nátrium-PCA, glicerin…)
  • a fényvédelem a bőr hidratációja szempontjából is fontos, mivel a napsugárzás szárítja a bőrt. A szolárium pedig még jobban!
  • egyes készítményekkel tovább növelheted a hidratáló krémed teljesítményét pl. virágvizes permetezés a krém felvitele előtt, hidratáló arctonik, vagy kifejezetten hidratáló szérum használatával.
Mi lehet az oka annak, ha egy hidratáló készítmény nem hidratál kellően?

A problémát lehet a termék összetételében keresni, ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a bőrünk nem egyformán reagál ugyanarra a készítményre, vagy hatóanyagra, és érdemes átnéznünk az arcápolási szokásainkat is:

  • Elképzelhető, hogy a bőrödnek még több hidratálásra van szüksége, amit a jelenlegi készítmény önmagában nem tud biztosítani.
  • Sokat napoztál, szoláriumoztál, ami kiszárította a bőrödet.
  • Túl kevés folyadékot fogyasztasz (a folyadék alatt vizet értek, nem kávét, teát és üdítőt).
  • Nem tisztítod megfelelően a bőröd, és nem távolítod el rendszeresen az elhalt hámsejteket, így a készítmény fel sem tud szívódni megfelelőn, nem tudja kifejteni a hatását.
  • Túltisztítod a bőröd, vagy olyan erőteljes arctisztítót használsz, amelynek a szárító hatását a hidratáló készítményed már nem képes ellensúlyozni.
  • Nem jó a termék összetétele. Oda nem illő anyagok leterhelik, irritálják a bőrt, miközben nem segítik a megfelelő hidratációt.
  • Az összetevők jók ugyan, a formula azonban nem, így csak a bőr legfelső rétegéig jut a készítmény, mélyebbre nem.
  • A hatóanyagoknak is létezik több fajtája, molekulatömege/mérete pl. ilyen a hialuronsav is. Az ún. kis molekulatömegű hialuron eljut a bőr mélyebb rétegeibe is, míg az egyszerű, nagy molekulatömegű/méretű hialuron már nem, bár a bőr felső rétegét az is képes hidratálni.
  • A te bőrödnek a hidratáló hatóanyagok másfajta kombinációjára van szüksége, mint ami az aktuális készítményedben van. Nincs két egyforma bőr. (Ez ugyanúgy működik, mint pl. egy fájdalomcsillapítónál. Van, akinél az Ibuprofen hatóanyag válik be, míg más a Paracetamolra esküszik…)
  • A hidratáló készítményeknél fontos, hogy ne csak vízmegkötő, hanem vízmegtartó anyagokat is tartalmazzanak, amik ott tartják a vizet, így a bőr tartósan hidratált marad.
  • Sőt, a ceramid és kollagén tartalmú készítmények kívülről védik is a bőrt a túlzott vízleadástól.

NMF természetes hidratáló faktorok

Mik azok a Természetes Hidratáló Faktorok?
  • Olyan hidratáló anyagok, amelyek a kötőszövetekben természetes formában is megtalálhatóak. Ezeket NMF – nek (Natural Mouistorizing Factor) – Természetes Hidratáló Faktoroknak hívják.
  • Ha szeretnéd, hogy a megvásárolt kozmetikumod valóban hidratáljon, keresd a következő megnevezéseket az összetevőlistákban: többféle molekulatömegű hialuronsav, urea, nátrium-PCA (sodium-PCA).
  • Ezek az anyagok magukhoz vonzzák és megtartják a vizet, így nemcsak a bőr felszínén, de megfelelő hordozóanyaggal a mélyebb rétegekben is növelik a szövetek víz tartalmát. Feltöltik a bőrt, kisimítják az apróbb ráncokat, javítják a bőr tónusát. Emiatt a hidratálás valójában az öregedésgátlás egyik elengedhetetlenül fontos része.

    COLO Hydro Infusion Serum- vízhiányos, dehidratált bőrre

  • COLO Hydro Infusion Serum- vízhiányos, dehidratált bőrre
+ 4 TIPP, amit Te is megtehetsz a bőröd hidratáltságáért:
  1. Én csakis olyan arctisztítókat használok, amik nem szárítják a bőrömet, és nem károsítják a természetes védőrétegét. Valamint hiába imádom a natúr szappanokat, nem mosok velük arcot.
  2. A bőrápolási rutinom minden eleme tartalmaz valamilyen hidratáló összetevőt, mert a gyártóim is tudják, hogy a hidratálásból sosem lehet túl sok: a sminklemosómban urea, a szérumomban hialuronsav, az éjszakai arckrémemben virágvíz és mangóvaj, a CC krémemben ceramid és fényvédő gondoskodik a maximális védelemről és hidratáltságról.
  3. Nagyon odafigyelek a fényvédelemre, nem aszalódom a napon 11 és 15 óra között, nem járok szoláriumba, és még a fényvédő arckrémem is tartalmaz hidratáló anyagokat!
  4. Nem utolsó sorban pedig ügyelek arra, hogy a napi folyadékfogyasztásom ne csak kávéból és cukros üdítőből álljon. Legalább napi 1,5-2 liter tiszta vizet iszom. Néha többet is, de ennél kevesebbel nem is tudok működni.

A hidratálásból tehát sosem lehet túl sok, de azért ügyelj arra, hogy ne csupán ebből álljon a bőrápolási rutinod! 🙂

Ha pedig segítségre van szükséged, vagy kérdésed van, keress az info@mikellabornek.hu email címen, vagy jelentkezz bőrápolási tanácsadásra!

Üdvözlettel: Regina

A hidratálásról ebben a YouTube videóban is beszélek.
Az arcrémek működéséről pedig itt tudhatsz meg többet.

Leave a Comment