Barion Pixel
Szőrtüszőgyulladás - apró kellemetlenség, vagy komoly probléma?

Szőrtüszőgyulladás – apró kellemetlenség, vagy komoly probléma?

A szőrtüszőgyulladás gyakori probléma, nemtől-kortól függetlenül megkeserítheti a mindennapokat. Többféle megjelenési formája van, és hajlamtól függően akár kiterjedt, gyulladt, gennyes csomók is kialakulhatnak belőle. Ezért nem mindegy, hogyan is kezeljük ezt a problémát. Hoztam hatóanyagokat, készítményeket és életmódbeli tanácsokat is a szőrtüszőgyulladások kezelésére és elkerülésére.

 

Mit jelent a szőrtüszőgyulladás?

A szőrtüszők gyulladásos megbetegedése ez, amit legtöbbször baktériumok, ritkábban gombák okoznak. Latin néven folliculitis.

Mitől alakul ki?

Gyakran jelenik meg a szőrtelenített területeken, ill. borotválkozás után. A megvastagodott hámrétegen a növekedésnek induló szőrszál nem képes átjutni, és környezetében elszaporodnak a baktériumok. Az ülőmunkát végzőknél például az oxigénszegény környezet is előidézheti.
A szőrtüszőnél gyulladás alakul ki, ami a fokozott izzadás, faggyútermelés, és a szőrtüsző felülfertőződésének a következménye.

Szőrtüszőgyulladás - apró kellemtlenség, vagy komoly probléma?

Súlyosabb esetben nem csupán egy felszíni gyulladás figyelhető meg, hanem nagy, akár gennyel telített csomó, ami a bőr mélyebb rétegeit is érinti. Ezt nevezzük furunkulusnak, amivel célszerű azonnal orvoshoz fordulni, mert akár sebészi kimetszésre is szükség lehet.

Hogyan kezeld?

Néhány dologra érdemes odafigyelni:

  • fordíts nagyobb figyelmet a fertőtlenítésre (bőrrel érintkező eszközök, érintett bőrfelület)
  • megfelelő készítménnyel kezelve meg lehet akadályozni a szőrtüszőgyulladás kialakulásáért felelős baktériumok elszaporodását
  • hámlaszd rendszeresen és kíméletesen az érintett területeket
  • használj gyulladáscsökkentő készítményeket
  1. Akneroxid (50 mg/g) – gyógyszertárban vény nélkül kapható

Ezt a krémet javasolják leggyakrabban makacs gyulladt pattanások és szőrtüszőgyulladás esetén is, de csak több hetes használat mellett hatásos, tehát nagyon türelmesnek kell lenni vele. Létezik 100 mg/g-os változata is, de kezdésnek elegendő az 50 mg-os. Kb. 2.500-3.000 Ft-ba kerül.

Szőrtüszőgyulladás - apró kellemetlenség, vagy komoly probléma?Hatóanyaga a benzoyl-peroxid, ami elpusztítja a gyulladást okozó baktériumokat, és finoman hámlaszt is, ezért megakadályozza a szőrtüszők eltömődését.

  • esténként, tiszta bőrre vékonyan kend fel, de csak az érintett területekre – ki kell tapasztalni, mennyire bírja a bőröd, lehet, hogy csak hetente néhány alkalommal fogja bírni,
  • picit érzékennyé teheti a bőrt a fényre, ezért ahol nap érheti, ott használj fényvédőt
  • egyébként is használj fényvédőt 🙂
  • ez a krém a színes textíliák színét kifakítja, ezért olyan törülközőt, kispárnahuzatot, ágyneműt használj, amit nem sajnálsz, vagy fehér színű
  • szárítja a bőrt, de lehet alá testápolót is kenni, hogy megakadályozd a bőr kiszáradását
  1. Rendszeres hámlasztás az érintett bőrfelületen:

Különféle kozmetikai hatóanyagokkal kíméletesen le tudjuk oldani az elhalt hámsejteket, és tisztán tarthatjuk a pórusokat is, megelőzve ezzel a szőrtüszőgyulladás kialakulását.

Szalicilsav (BHA): zsírban oldódó, így megakadályozza, hogy a pórusok eltömődjenek, mert a pórusok belsejében is képes hámlasztani. Az ott felgyülemlő faggyú és hámsejteket feloldja, azok ki tudnak tisztulni a pórusokból és nem kezdenek az ottani levegőtlen környezetben baktériumok elszaporodni. Ezen kívül gyulladáscsökkentő hatású is.

COLO Bőrkiegyenlítő arctonik uborkakivonattal és szalicilsavval
COLO Bőrkiegyenlítő arctonik uborkakivonattal és szalicilsavval

Enzimes hámlasztók: érzékeny bőr esetén is lehet őket használni, más módszerrel dolgoznak, gyengédebbek.

AHA, PHA: szintén hámlasztó hatású hatóanyagok (ún. kémiai hámlasztók), amik gyengéden távolítják el az elhalt hámsejteket a bőrfelszínről.

Tindigo Soft&Silky Gyengéd Enzimes Peeling
Tindigo Soft&Silky Gyengéd Enzimes Peeling
  1. Amire érdemes még figyelni a testápolás során:
  • a borotvát, hajnyírót, epilátort is minden használat után fertőtlenítsd le valamilyen eszközfertőtlenítővel, vagy 70%-os alkohollal (gyógyszertárban, drogériában lehet kapni),
  • érdemes kipróbálni a cukorpasztás szőrtelenítést, mert ekkor a szőr növekedésével megegyező irányba történik a paszta és a szőrszálak eltávolítása, ami megakadályozza a szőrszálak benövését, így elkerülhető a szőrtüszőgyulladás is,
  • a gennyes csomók nyomkodása nem szerencsés, egyrészt a felülfertőződés miatt, másrészt azért, mert a környező bőrfelület is átfertőződhet, ha megsérül a lobgát. (A lobgát a gyulladásos terület magját veszi körül, elhatárolja a sérült részeket az egészséges bőrtől.)
  • használj nagyon kímélő tisztálkodószereket, amik nem szárítják a bőrt, mert az fokozza az irritációt, és faggyútermelésre ösztönzi a bőrt, ami még tovább ronthat annak állapotán. A tisztálkodószerben ne legyen SLS (sodium-lauryl-sulfate), SLES (sodium-laureth-sulfate) és lehetőleg illatanyag se. Babylove termékek közül pl. Szenzitív fürdető lotion és sampon 2in1, kamillával és pantenollal , Fürdető Ultra Sensitive; Magister Products – Coconutriento Tuskrém
    Tudom, furcsa lehet, hogy baba termékeket ajánlok, de ezekben nincsenek olyan anyagok, amik irritálhatják a bőrt. Ez sajnos nem minden babaápolási termékre igaz, de ezeket ismerem, használom.
  • a „Men” feliratú termékek kifejezetten nem jók ilyenkor – túl sok irritáló összetevőt, és rengeteg mesterséges illatanyagot tartalmaznak, de gyakran túlzásba viszik bennük a „hűsítő” összetevőket is. Egy gyulladt bőrfelületnek elsősorban gyulladáscsökkentésre van szüksége, nem potenciálisan irritáló hűsítő összetevőkre.
  • szőrtelenítés előtt fertőtlenítsd az érintett bőrfelületet is, ahogy a profik szokták! Bőrfertőtlenítők pl. Octanisept, Clarasept – gyógyszertárban kapható. Figyelem, eszközfertőtlenítőt, vagy 70%-os alkoholt ne használj a bőrödre! Ezek nagyon erősen szárító készítmények, és irritálhatják a bőrt.

Mikor keress fel bőrgyógyászt?

Ha makacs, otthoni kezelésre sem múló, nagy duzzadt csomók, göbök formájában jelenik meg a gyulladás, feltétlenül fordulj bőrgyógyászhoz!

 

Ha segítségre van szükséged, hogyan kezdj hozzá a szőrtüszőgyulladás otthoni kezeléséhez, keress meg az info@mikellabornek.hu email címen.

 

Szép bőrt, Regina

Leave a Comment