Barion Pixel
Miért legyen a bőrápolási rutinodban C-vitamin tartalmú kozmetikum

Miért legyen a bőrápolási rutinodban C-vitamin tartalmú kozmetikum?

Sokszor említem és ajánlom a C-vitamin tartalmú kozmetikumokat, de most lássuk, miért vagyok annyira lelkes a C-vitaminos készítményekért, és miért ajánlom Neked is!

Figyelem, feketeöves bőrápolási tartalom következik! Gyenge idegzetűeknek csak a címszavakat ajánlom.

A C-vitamin leginkább különféle C-vitamin származékok formájában kerül a kozmetikumokba, mert eredeti (aszkorbinsav) formájában nehezen kezelhető, fény-, és hőérzékeny hatóanyag. Ugyanakkor a származékai rendkívül hatásosak, és jóval kényelmesebbé teszik a használatát is, ezért az áruházban is csak olyan termékeket találsz, amelyek összetevőlistájában sodium-ascorbyl-phosphate, vagy magnesium-ascorbyl-phosphate néven olvasható. Ezeket gyakran SAP, vagy MAP-ként rövidítik. Az aránya nagyon eltérő az egyes készítményekben, de általában 5-20% között mozog.

Miért legyen a bőrápolási rutinodban C-vitamin tartalmú kozmetikum?

Ugyanakkor vannak növényi kivonatok, hatóanyagok, amik szintén magas koncentrációban tartalmazzák a C-vitamint. Ilyen az acerola cseresznye (malphigia emarginata), és a rózsavíz is!

Az egyik legtöbbet kutatott hatóanyagról van szó, sokszor bizonyította, milyen kedvező hatással van bőrünk működésére. Érdemes több fajtáját, formáját is kipróbálni, hogy a Te bőrödnek melyik válik be legjobban, mert az egyes származékoknak más-más tulajdonságaik erősek, és sok függ a formulától is, ill. attól, milyen egyéb kísérőanyagok, hatóanyagok kerültek a készítménybe. Pl. az A-, és E-vitamin gyakori kísérője a C-vitaminnak, mert stabilizálják azt és erősítik a hatását.

TIPP: az A-, C-, és E-vitamin az ún. szentháromság a vitaminok és antioxidánsok között. Erősítik egymás hatását. Figyeld meg, hogy gyakran lehet velük együtt is találkozni.

Milyen esetekben veheted hasznát a C-vitamin tartalmú kozmetikumoknak?
  • Bármely korosztály esetén – öregedésgátló hatása miatt

A C-vitamin az egyik legismertebb antioxidáns, vagyis véd a környezeti ártalmaktól, amik megrövidítik sejtjeink élettartamát. Márpedig, ha a sejtjeink gyorsan öregszenek, és nem képesek megújulni, az a bőrünkön is előbb-utóbb meglátszik. Ráncok, petyhüdtség, fakó bőrszín, foltok formájában. Antioxidánsként egyébként a C-vitamin képes az elasztikus rostokat is megvédeni, amik bőrünk rugalmasságáért felelnek.

Az SAP formulának valamivel erősebb az öregedésgátló hatása.

MediNatural C-vitaminos arctisztító gél

  • Petyhüdt bőr, ráncok esetén – a bőr kollagén termelését támogatja

A kollagén bőrünk irha rétegében található (bőr középső rétege), tulajdonképpen a vázát adja a bőrnek. A kollagén rostok felelnek a bőr tömörségéért-feszességéért. 25 éves kortól a kollagén termelés csökken, a C-vitamin azonban képes támogatni a kollagén termelődését, sőt fokozza azt. Ezzel segítve a bőr fiatalságának, feszességének megőrzését, és a ráncok elkerülését.

Mindkét C-vitamin származék képes a kollagén szintézis fokozására, de a MAP formula ebben hatékonyabb.

  • Rosacea esetén – érfal erősítő, gyulladáscsökkentő hatása miatt

A rosacea többféle okból is kialakulhat, ugyanakkor minden esetben bőrpír kialakulásával kezdődik. Ha erősítjük az érfalakat, megakadályozhatjuk a bőrpír kialakulását és fokozódását. Az érfalak erősítésében a C-vitamin már régóta bizonyított lsd. Rutascorbin nevű készítmény. Sőt, a gyulladáscsökkentésben is részt vesz, ami szintén kedvezően hat rosaceás problémáknál.

  • Pigmentfoltok esetén – folthalványító, foltmegelőző tulajdonsága miatt

Ha már megjelentek foltok, a C-vitamin remek folthalványító összetevő, de képes a foltosodás megakadályozására is, enzimgátló tulajdonsága révén, mivel lassítja a melanin képződését.

  • Pattanások esetén – gyulladáscsökkentő*, anti-mikrobális hatása** miatt

A MAP-formula gyulladáscsökkentő hatása révén alkalmas a meglévő pattanások, mitesszerek kezelésére, míg az SAP formulának már alacsony koncentrációban is erős anti-mikrobális hatása van, vagyis képes megakadályozni a pattanásokat okozó baktériumok elszaporodását.

  • Sebek, pattanás után maradt hegek esetén – sebgyógyító*** tulajdonsága miatt

A gyulladt pattanások gyakran okoznak sebeket, maradandó hegeket a bőrön, ami a gyulladás szövetroncsoló hatása miatt alakul ki. A C-vitamin többféle módon is segíti a gyógyulást. Egyrészt gyulladáscsökkentő hatása révén képes megakadályozni a szövetek roncsolódását, másrészt a kollagén termelődés fokozásával segíti a későbbi sebgyógyulást, az atrófiás részek regenerálódását.

Láthatod, bármilyen bőrtípus, vagy bőrprobléma esetén jó választás egy C-vitamin tartalmú kozmetikum. Az áruházban található készítmények mind kíméletesek, nincs olyan kizáró ok, amikor ne lehetne használni őket.

A magyar gyártók között többféle megbízható, magas C-vitamin tartalmú kozmetikumot is találsz:

Már az arctisztítás lépése során támogatja bőröd működését. Azonban, ha koncentrált öregedéskésleltető, feszesítő hatásra vágysz, ne állj meg egy arclemosónál, mivel ez lemosható termék. Látványosabb hatást felszívódó termékkel tudsz elérni.

Igen, a rózsavíz természetes formában is tartalmaz C-vitamint. A COLO pedig 16 citrom erejét rejtette egy tonikba, plusz még rózsavizet is. Ne pazarold a vattakorongra, tedd a tenyeredbe, és onnan vidd fel a bőrödre, hogy egy csepp se vesszen kárba!

És ezzel meg is érkeztünk a haladó bőrápolók világába. Csak semmi cicó, itt már koncentrált hatóanyagokat találunk.

Ha az antioxidáns hatás a cél, és szeretnéd megakadályozni a pattanások kialakulását is, válaszd a MediNatural C-vitaminos szérumát (SAP tartalommal).

A nagytesók pedig a Mandulina széruma 15% MAP-C-vel, míg a Tindigo krémes széruma, 20% MAP-C-vel azoknak, akik nem ismernek tréfát öregedésgátlás, folthalványítás, feszesítés terén. A Tindigo szérum egy krémes termék, így akár meg is spórolhatod a következő lépést, a hidratáló krém használatát.

Ezek a krémek nem tartalmaznak ugyan 20%-nyit a C-vitaminból, de a tápláló-hidratáló összetevőknek olyan komplex formáját nyújtják, ami önmagában is biztosíthatja a profi bőrápolást. (mármint akár szérum nélkül is)

Miért legyen a bőrápolási rutinodban C-vitamint tartalmazó kozmetikum

Naná, hogy a szemkörnyékápoló is tartalmazhat C-vitamint, hiszen itt kezdődik először a ráncosodás, a petyhüdtség.

Miért legyen a bőrápolási rutinodban C-vitamin tartalmú kozmetikum

Ha hetente egy-két alkalommal szeretnél még komolyabban foglalkozni a bőröddel, egészítsd ki a rutinod egy C-vitamin tartalmú maszkkal.

Ha a bőség zavarával küzdesz, vagy egyszerűen csak nem tudsz dönteni, hogy a te bőrödnek mi lenne a legmegfelelőbb választás, jelentkezz bőrápolási tanácsadásra! Szívesen segítek kiválasztani a bőröd számára legmegfelelőbb készítményt.

Szép bőrt! Regina

Források:

* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4530145/

** https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18492184/

*** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673383/

https://thebeautybrains.com/2014/05/which-kind-of-vitamin-c-is-best-for-skin-the-beauty-brains-show-episode-31/

Leave a Comment