anti-aging azaz öregedésgátlás az alapoktól

Anti-aging, azaz öregedésgátlás az alapoktól – 1. rész

Mire figyelj az egyszerű, de mégis hatékony, otthoni anti-aging bőrápolásnál?

A kozmetikai ipar főként azért létezik és képes gyors ütemben fejlődni, mert nők és férfiak millióit érdekli, hogy minél tovább fiatalok maradhassanak. Alapjában véve félünk az öregedéstől, ezért beszélünk folyton az öregedésgátlásról, az anti-aging-ről, a ránctalanításról, a ráncok halványításáról, ránctalanító krémekről és bőrápolási rutinokról. Ugyan az időt nem tudjuk megállítani, de megfelelő hatóanyagokkal azért lehet picit lassítani a nemkívánatos folyamatokat.

 

Hogyan megy végbe a bőr öregedése?

Szervezetünket sejtek milliárdjai működtetik. Ezekből épülnek fel a szövetek, szervek és szervrendszerek, vagyis a teljes emberi test.

Az idő előre haladtával azonban a meglévő sejtek működése egyre lassabb lesz, sőt egyre kevesebb sejt is termelődik. Erre szoktuk mondani, hogy a sejtek megújulása lelassul, így a tápanyagok és a szükséges erőforrások már nem képesek maguktól megfelelő mennyiségben eljutni oda, ahová kellene.

Nincs mese, az eddig puha, feszes bőr idővel mindenképp megereszkedik, de az egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire. A feszességért és a tömörségért a kollagén és elasztikus rostok felelnek, minél több van ezekből a rostokból, és minél jobb a vízfelvevő képességük, a bőr annál feszesebb marad. Ezeknek a rostoknak a minőségét és a mennyiségét azonban roncsolják az UV sugarak, és a szabadgyökök.

A bőr tehát idővel mindenképp, de a külső hatások következtében fokozottan veszít víz és zsírtartalmából, valamint rugalmasságából is. Ami korábban könnyedén visszanyerte alakját, petyhüdtté válik. Megjelennek az első halvány kis ráncok, amelyekből egyre több lesz, és egyre mélyebbé válnak. Az elhalt hámsejtek felhalmozódnak a bőrfelszínen, amitől az fakóvá, szürkévé, élettelenné válik.

anti-aging azaz öregedésgátlás az alapoktól2
És mindezzel párhuzamosan bőrünkön a sok elszenvedett UV sugárzástól megjelennek a pigmentfoltok és öregségi foltok is, a különféle (többnyire jóindulatú) kis növedékek, vagy hajszálértágulatok. Tehát, ha nem figyelünk, bőrünk fokozatosan elveszíti üde, fiatalos, egészséges megjelenését.

De ne rohanjunk ennyire előre, hiszen azzal kezdtem, hogy ezernyi öregedésgátló ill. öregedéslassító kozmetikum létezik, melyekkel hatásosan lassíthatjuk le ezeket a destruktív folyamatokat, és mégis sokáig fenntarthatjuk bőrünk szép és fiatalos kinézetét.

Mi az az anti-aging?

Az antiédzsing, vagyis öregedésgátlás során ezt a fenti folyamatot igyekszünk lelassítani, mivel megállítani valójában nem tudjuk. Ma már egyre többen emlegetik ezt a szépészeti vonalat inkább slow-aging-nek (szlóédzsing), vagyis öregedés-lassításnak, de ez a kifejezés még nem épült be annyira a köztudatba, mint az anti-aging, ezért használom inkább én is ezt a szóösszetételt.

Azt gondolom, hogy mindazok, akik láttak már embereket megöregedni, tisztában vannak azzal, hogy természetes eszközökkel, plasztikai beavatkozások nélkül, csak észszerű kereteken belül tudunk gondoskodni arról, hogy a bőrünk öregedését lelassítsuk. Erre azonban igenis érdemes figyelmet fordítani, hiszen fontos, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben! – nem véletlenül létezik ez a nyelvi fordulat sem.

3 alapvető és létfontosságú tanács, hogyan előzd meg az idő előtti bőröregedést:

 

anti-aging azaz öregedésgátlás az alapoktól

 1. Ügyelj a fényvédelemre! 
  – fényvédőkrém, sapka-kalap, napszemüveg – mivel a túlzott UV sugárzás a ludas leginkább bőrünk öregedéséért. Tudom, unalomig szajkózom ezt, de hidd el, nem véletlenül. Szeretjük a napocskát, jót tesz a lelkünknek, de a bőrünknek már kevésbé. Hiába kensz magadra jobbnál-jobb kozmetikumokat, ha közben fittyet hánysz a fényvédelemre. Tehát használj fényvédőt! Mindig, amikor 10-15 percnél több időt töltesz a szabad levegőn.
 2. Használj C-vitamin tartalmú kozmetikumot (nappalra)
  – ennek óriási szerepe van mind a megelőzésben, mind a bőrvédelemben. A C-vitamin antioxidáns, vagyis védi a bőrt (a sejteket és a rostokat is) az UV sugárzás károsító hatásaitól. Ezenkívül, ami miatt még nagyon szeretjük, mert segíti is a kollagén rostok termelődését, ezzel fokozza a bőr feszességét. Sőt, halványítja a foltokat is. Persze, ha figyelünk a fényvédelemre, nem lesznek pigmentfoltjaink.
 3. Használj retinol (A-vitamin) tartalmú kozmetikumot (éjszakára)
  a retinol egy bizonyítottan rendkívül hatásos öregedésgátló hatóanyag. A sejtek működését befolyásolja, segíti a megújulásukat.
  Két dologra ügyelj vele kapcsolatban: terhesség, és szoptatás idején ne használd, és kissé fényérzékennyé teszi a bőrt, ezért a naposabb időszakokban is csak módjával ajánlom, ill. csak akkor, ha nagyon komolyan veszed a fényvédelmet mellette.

  + 1 tanács
 4. Ügyelj a rendszerességre is!
  – azt a napi 10-15 percet, amit most az arcápolásra szánsz, a bőröd hosszú távon meghálálja. Ha csak hébe-hóba kensz magadra valamit, ugyanúgy nem várhatsz tőle megfelelő eredményt, mintha egy fogyókúra idején csak néha mozognál, vagy csak egy-egy napra tartanád be a diétát. Bármiről legyen is szó, a rendszeresség fél siker.

Tényleg ennyire egyszerű lenne?! Miért ne?

A profi bőrápolás nem kell, hogy bonyolult legyen!

Persze, lehet ezeket a lépéseket, tanácsokat és hatóanyagokat a végtelenségig cizellálni, de az biztos, hogy a fent felsoroltak a leghatékonyabbak az öregedésgátlás terén. A különböző kezelések és rutinok között különbséget az jelenthet, ha a hatásos öregedéslassítás mellett bőrtípusodnak megfelelően választod ki és használod a fent ajánlott hatóanyagokat.

anti-aging azaz öregedésgátlás az alapoktól
A Mi kell a bőrnek webshopban található kozmetikumokat én azért is ajánlom sokszor már eleve bőrápolási rutinba illesztve, hogy ezzel is segítsek a leghatékonyabb folyamat összeállításában. Sőt, a gyártók ajánlásain kívül a saját ajánlásaimat is olvashatod a termékek leírásánál, hogy még jobban megkönnyítsem a döntésed, de természetesen bármikor kérdezhetsz is, és szívesen segítek a személyre szabott választásban.

Amikor pedig már magabiztosan fényvédőzöl, és rendszeresen ügyelsz a fenti hatóanyagokra is, akkor tovább haladunk majd a finom részletekkel, hogy egyre szebb és magabiztosabb lehess!

Leave a Comment