Barion Pixel
25+1 tény az UV sugárzásról és a fényvédelemről

25+1 érdekes tény, amit Neked is tudnod kell az UV sugárzásról és a fényvédelemről!

Sok minden hangzik el a fényvédelemről minden szezonban, ezek gyakran ugyanazok az információk amik, ha unalmasnak is tűnnek, túlzás nélkül életmentőek lehetnek. Én arra törekszem, hogy ne csak akkor beszéljek a fényvédelem fontosságáról, amikor mások is, hanem amikor fontos. Vagyis folyamatosan, mindig! 🙂 Az utóbbi időben többféle megközelítésben is szóltam már a túlzott UV sugárzás elleni védelemről, ezeket ITT és ITT találod. Legutóbb a közösségi médiában is foglalkoztam ezzel, és készült egy videó is, ahol több hasznos információt is összefoglaltam a témában. Most azonban jöjjön egy átfogó összegzés a legfontosabb tényekből és érdekességekből, amiket talán eddig még nem is hallottál.

Amit tudnod kell az UV sugárzásról, hogy
  • a bőr öregedéséért 80%-ban a bőrünket érő nagymennyiségű UV sugárzás felelős.
  • az UVB sugarak felelősek a napégés kialakulásáért, gyulladáskeltő hatásuk miatt – emiatt alakulnak ki pigmentfoltok, ill. bőrdaganatok is.
  • az UVA sugarak azok, amik öregítik a bőrt, petyhüdtté, ráncossá teszik azt, azonban szintén felelősek a bőrdaganatok kialakulásáért.
  • a Föld felszínét kb. 15x annyi UV-A sugárzás éri, mint UV-B.
  • az UVA sugarak az ablaküvegen és a felhőtakarón is áthatolnak.
  • a fényvédelemre nemcsak nyáron, hanem egész évben fontos odafigyelni
  • az UV sugarak borús időben is érnek bennünket, sőt az UVB sugarakat bizonyos felhőtakaró még fel is erősíti. 10–30%-os borultság idején az UV-B sugárzás erőssége meghaladja a derült ég esetén mérhető sugárzásmennyiséget!
    25+1 tény az UV sugárzásról és a fényvédelemről
  • a rákos megbetegedések között, Magyarországon 3. helyen áll a bőrrák.
  • 2015-ben 15 524 embernél diagnosztizáltak a melanomán kívüli egyéb bőrdaganatot, és 2 834 esetben melanomát*
  • 2 éves kor alatt egyáltalán nem szabad „napoztatni” a pici gyerekeket! Az ő bőrüket ruhácskával, kalappal a legjobb védeni, de mindig figyelj arra, hogy ne érje őket tűző nap!
  • 2 éves kortól speciális napvédő készítményekkel kell védeni a gyermekek bőrét. Ezek ún. fizikai fényvédők.
  • erre azért is fontos már gyerekkorban figyelni, mert felmérések szerint az embereket érő UV besugárzás 80%-a 18 éves koruk előtt éri őket.
És azt is tudnod kell a fényvédőkről, hogy:
  • 3 típusát különböztetjük meg: fizikai, kémiai és kombinált.
  • a kémiai fényvédők: elnyelik az UV sugarakat, könnyebb az előállításuk és olcsóbbak is, valamint a legkönnyedebb készítményekben is ezeket az anyagokat találod.

(pl. oxibenzon, avobenzon, oktokrilén) Azonban egyre több negatív hatásuk derül ki: a véráramba kerülve károsan befolyásolhatják a hormonháztartást, a természetes vizekbe jutva az élővilágot is károsítják, továbbá napfény hatására reakcióba léphetnek a bőrön, és gyulladáskeltő anyagok szabadulhatnak fel. Arra érzékenyeknél irritációt okoznak, különösen a szemek környékén.

  • a fizikai fényvédők szervetlen fém-oxidokkal érik el a fényvédelmet, ilyen a titán-dioxid és a cink-oxid.
COLO Natúr fényvédő naptej SPF25+ anti-aging hatással
COLO Natúr fényvédő naptej SPF25+ anti-aging hatással

Ezeket az anyagokat fehér színezőanyagként is használják, ezért találkozhatsz velük nem fényvédő készítményekben is. Szemcse-mérettől ill. formulától függően fehér réteget hagyhatnak maguk után, de léteznek már olyan készítmények is amik színezettek, ill. nem hagynak zavaró réteget. A jó fizikai fényvédő előállítása a legnagyobb kihívások elé állítja a vegyészeket, ezek a készítmények általában drágábbak is, mint a kémiai fényvédők.

  • a legújabb kutatások szerint a fizikai fényvédők is hasonló elven működnek, mint a kémiai fényszűrők, vagyis elnyelik az UV sugarakat (abszorpció révén)**, nem pedig visszaverik azokat.
Magister Products Copaca Banana SPF20 UVA_UVB arckrém
Magister Products Copaca Banana SPF20 UVA/UVB arckrém
  • a magasabb fényvédelem és a kisebb rizikó elérése érdekében szokták kombinálni is a fényszűrő hatású anyagokat, vagyis vannak olyan készítmények, amik fizikai és kémiai fényszűrőket is tartalmaznak.
  • az SPF szám azt mutatja meg, hányad részét engedi át a készítmény az UVB sugaraknak pl. egy SPF20-as fényvédő 1/20-ad részét engedi át az UVB sugaraknak, vagyis 5%-át. Tehát a 95%-át kiszűri. 
  • az UVA védelmet a PA+++ jelzés alatt találod, és a +-ok jelölik a védelem mértékét.
  • egy készítmény UVA védelmét megtalálhatod még az IDP vagy PPD jelzés alatt is.
  • természetes kozmetikumokban az UVA sugarak elleni védelmet antioxidánsokkal érik el, amik ettől függetlenül is jó hatással vannak a bőrre, és a sejtjeink élettartamát is meghosszabbítják.
  • figyelni kell arra, hogy a fényvédőd az UVA és az UVB sugarakat is kiszűrje!
Mandulina Karotin&Ceramid SPF30 CC arckrém
És ne feledkezzünk meg a fényvédők használatáról sem, hiszen:
  • fél órával azelőtt fel kell kenni a készítményt, mielőtt kimennél a szabadba, hogy az kifejthesse hatását.
  • a megfelelő mennyiség 2 mg/cm2, ez kb. egy 5 Ft-osnak megfelelő mennyiség testtájanként. Figyelem! Nem az egész testre, hanem testtájanként! Az egész testen a megfelelő mennyiség kb. 4 evőkanálnyi naptej.
  • 2 óránként újra kell kenni minden készítményt (ha vízben voltál, akkor azonnal), de az érintéssel, izzadással a réteg kopik, gyengül.
  • a fényvédelemért felelős aktív összetevők akkor kezdenek csak bomlani, ha közvetlenül érintkeznek a napsugarakkal így, ha nem voltál napon, elvileg nem kell újra kenni, DE a védelem ekkor is kophat pl. érintés hatására, kézmosás, átöltözés miatt…így a legbiztonságosabb mégis az, ha ismét bekened magad 🙂

25+1 tény az UV sugárzásról és a fényvédelemről

Források:

*https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/daganatok/cikkek/a_10_leggyakoribb_rak_magyarorszagon/20180816112422

https://ebf.hu/a-vilagban-csokken-magyarorszagon-no-a-rakos-megbetegedesek-szama/

**Ez a tanulmány megerősíti, és mennyiségi adatokat is szolgáltat az ún. fizikai fényvédők működési mechanizmusáról. Ezek az adatok egyértelműen jelzik, hogy ezek a szűrők elsősorban UV-elnyelő anyagként működnek, nem pedig UV-fényvisszaverő anyagként:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26431814/?from_single_result=Cole%2C+Curtis%2C+Thomas+Shyr%2C+and+Hao+Ou%E2%80%90Yang&expanded_search_query=Cole%2C+Curtis%2C+Thomas+Shyr%2C+and+Hao+Ou%E2%80%90Yang

https://www.origo.hu/tudomany/20190507-igen-veszelyesek-lehetnek-a-napvedo-termekekben-talalhato-vegyi-anyagok.html

Youtube videóm a témában: https://www.youtube.com/watch?v=furtOR-kGcc

Itt írtam az őszi-téli fényvédelem fontosságáról: https://ezustkorte.hu/eletmod/oszi-teli-fenyvedelem-2-resz/

Like Balaton interjú – ahol szintén a fényvédelem jelentőségéről beszéltem: https://likebalaton.hu/telepules/balaton/hireink/igy-keszitsd-fel-a-borod-a-nyarra-es-vedd-karos-hatasoktol-151117/

Leave a Comment