Barion Pixel
Mitől hatékonyabb a többlépéses arcápolás

Miért hatékonyabb, ha több lépésben ápolod a bőröd, mintha csak arckrémet használnál?

Szeretjük az arckrémeket? Persze, hogy szeretjük. Már kislány korunk óta látjuk, ahogyan anyukánk a tükör előtt krémezi magát. Ez az évek során összeforr a nőiességgel. Legalább annyira kultikus női tevékenység, mint a rúzsozás. Én alig vártam, hogy végre krémet használhassak a bőrömre, mert ez azt jelentette, hogy elég nagy vagyok. 🙂 De miért lett pont az arckrém az otthoni bőrápolás megtestesítője? És ma, amikor minden fejlődik, gyakran mégsem elég csupán egyetlen krém a bőrünknek. Vajon mi ennek az oka?

A krémkészítők keze sok szempontból meg van kötve egy-egy készítmény kidolgozása során, mert az egyes hatóanyagok társíthatósága nem végtelen.

Másrészt, a bőrünk is változik. Egy személy arcbőre, annak egyes részein lehet más és más típusú, ez teljesen természetes. Pl. az orcákon vízhiányos, húzódik, az orron mitesszeres, a homlok picit zsírosan fénylő, a szemek környékén lehet akár zsírhiányos, és enyhén ráncosodó. Hogyan tudna ennyiféle igényre egyetlen készítmény megoldást jelenteni?

Továbbá ahány bőr, annyiféle reakció. A bőr felépítése tudományos szempontból hasonló ugyan minden embernél, de a bőrünk is adhat különféle válaszreakciókat ugyanarra a készítményre, vagy éppen hatóanyagra. (Ilyen változó reakció bármivel kapcsolatban előfordulhat pl. valakinek ég a gyomra a paradicsomtól, valakinek pedig nem.)

A gyártók tehát nem feltétlenül azért készítenek többféle terméket, hogy minél több kozmetikumot sózzanak ránk, hanem azért, hogy a lehető legjobb eredményeket tudjuk elérni a bőrápolás során. Igyekeznek minden igényt kielégíteni, de nem egyetlen készítményben, mert az lehetetlen.

Mi lehet a célja a többlépéses arcápolásnak?

Tisztázzuk, nem az, hogy minél több mindent kenjünk magunkra!

A cél az, hogy a bőrünk igényeit kielégítsük, és a bőrünk optimális állapotba kerüljön.

Csak semmi pánik C-vitaminos anti-aging arcápoló csomag
‘Csak semmi pánik’ C-vitaminos anti-aging arcápoló csomag

Valójában azért hangsúlyozom a lehetőségét egy többlépéses arcápolásnak, mert azt tapasztaltam, hogy amikor egy arckrém nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, azt gondoljuk, hogy rossz a termék és újat keresünk. Holott a megoldás talán árnyaltabb ennél. Persze, vannak rossz minőségű kozmetikumok, de egy jó minőségű sem képes egy lépésben nagyon sokféle igényt kielégíteni.

Ugyanakkor lehet és szabad is fokozni egy-egy jó termék hatását pl. szérummal, és még több funkcióval tudjuk ellátni a rutinunkat a különféle kozmetikumok segítségével. Amikor MÉG több hidratálásra van szükségünk, vagy feszesítésre, esetleg a mitesszerek, vagy az érzékenység is gondot okoz.

Sehol nincs az leírva, hogy az arctisztítás után egyetlen krémet szabad csak felkenni és kész. Ez csupán egy rossz beidegződés.

Összetett problémák esetén azonban érdemes a fokozatosság elvét követni, és priorizálni, mi a legsürgetőbb probléma. Tehát egy többlépéses rutint is lassan kell felépíteni, hogy az egyes készítmények bevezetése között elteljen 2-3 hét. Nem szerencsés egyszerre letaglózni a bőrt mindenféle készítménnyel és hatóanyaggal, mert allergiás reakció bármikor, bármire kialakulhat, de ha több új terméket kezdtünk el egyszerre használni, akkor nem fogjuk tudni, mi okozhatta a gondot.

A bőrápolás lépései és céljuk:

Kíméletes arctisztítás

  • Reggel és este is – ha pedig sminkeltél, akkor előbb távolítsd el a sminket,majd végezd az arctisztítást a szokásos módon!
  • Ez a lépés a bőröd egészségének megőrzése szempontjából nélkülözhetetlen!
  • Ha nem tisztítod meg rendesen, a további készítmények sem tudnak megfelelően hasznosulni.

Mitől hatékonyabb a többlépéses arcápolás


Hámlasztás, peeling

  • Alkalmazd hetente 1-2 alkalommal, hogy megszabadulhass az elhalt hámsejtektől, ezzel fokozva bőröd megújulását és a további hatóanyagok, készítmények felszívódását
  • Bizonyított öregedésgátló, ránctalanító hatása is, és a pigmentfoltok eltüntetésére is kiváló ez a lépés.

Tonizálás/arcpermetek/virágvizek

  • Ez egy opcionális lépés– visszaállíthatod vele a bőr ph értékét, és fokozhatod vele a további termékek hatását és felszívódását is.
  • Figyelem, nem helyettesíti az arctisztítók használatát!

Szérumok

  • Valóságos hatóanyag-bombák!
  • Képesek még több hatóanyaggal kiegészíteni a napi bőrápolást.
  • Rugalmasan tudod alakítani általuk a rutinodot, ahogy a bőröd igényli.
  • Jellemzően az arckrémek előtt, vagy akár helyett javaslom a használatukat.
  • Használhatsz akár más-más szérumot reggel és este is, vagy csupán hetente 2-3 alkalommal.
MediNatural Hyaluron Extra Szérum - anti-aging, hidratáló
MediNatural Hyaluron Extra Szérum

Szemkörnyékápolás

Arckrém

  • Sokaknál az alfája és az ómegája az arcápolásnak, de sajnos nem tud önmagában mindent orvosolni.
  • Viszont képes hidratálni, táplálni a bőrt, lassítani az öregedést, megelőzni a ráncok kialakulását, szabályozni a faggyútermelést, nyugtató, gyulladáscsökkentő hatóanyagokat is tartalmazhat.

Fényvédelem

Maszkok

  • Használhatsz hetente 1-2 alkalommal maszkot, krémpakolást, ha úgy érzed kiegészítenéd a szokásos bőrápolást extra pórustisztítással, hámlasztással, kényeztetéssel, vagy további klassz hatóanyagokkal!
  • Ez a lépés szintén opcionális. Fontosabb, hogy először egy jól felépített rutinod legyen, minthogy maszkok használatával próbáld ellensúlyozni annak hiányát.

Ebben a korábbi blogbejegyzésben mutatok példákat arra, hogyan lehet felépíteni a bőrápolást úgy, hogy a 4 legfontosabb antioxidáns hatóanyag megtalálható legyen benne.

Persze másra is helyezhetjük a hangsúlyt. Ha szeretnél személyre szabott bőrápolási rutint, jelentkezz bőrápolási tanácsadásra!

Leave a Comment