Barion Pixel
Hogyan ápold a bőröd a 20-as éveidben

Hogyan ápold a bőröd a 20-as éveidben? – 1. rész normál, enyhén vízhiányos bőr esetén

Sokan esnek abba a hibába, hogy a 20-as éveikben élvezik a szép és fiatal bőrt, valamint azt, hogy nem igényel nagy erőfeszítéseket a jó megjelenés, majd 30-35 éves kor körül csalódottan veszik tudomásul, hogy az ő bőrük is öregszik. Néhány évig még halogatják a megfelelő bőrápolást, mert bíznak abban, hogy a jó gének megóvják őket a keserűségtől, majd a 40-es éveik előtt őrült kapkodásba kezdenek, hogy a megjelent ráncokat, foltokat, a petyhüdtséget ellensúlyozzák, és nem értik, hogyan történhetett ez velük.

A mai bejegyzésben először a normál, enyhén vízhiányos bőr ápolásához adok hasznos tippeket, hogy egy kis odafigyeléssel hogyan tudod még tovább megőrizni bőröd fiatalságát, és elkerülni a csalódásokat.

A bőr bizony öregszik, és idővel veszít rugalmasságából, feszességéből, és ez a folyamat korábban elkezdődik, mint hinnénk. 25 éves kor után már csökken a kollagén és elasztin termelés, ami a bőr feszességét és rugalmasságát adja. Az évről-évre elszenvedett UV sugárzástól pedig a természetes öregedési folyamatok felgyorsulnak. Szóval szerencsés az, aki szép és problémamentes bőrt örökölt, de sajnos ez az állapot még az ő esetükben sem tart örökké.

Hogyan ápold a bőröd a 20-as éveidben

Ugyanakkor sokkal könnyebb egy kis odafigyeléssel hosszabban megőrizni a bőr fiatalságát, mint a 30-as, 40-es években tűzoltás-szerűen kezelni a ráncokat, foltokat és a rugalmasságát vesztett bőrt.

Jöjjön néhány tipp, azoknak, akik a 20-as éveikben járnak és szeretnének tenni azért, hogy a bőrük minél tovább megőrizze egészségét.

3 dologra ügyelj:

Véletlenül se feküdj le sminkben! Ha nagyon jónak ígérkezik a buli, inkább tarts magadnál nedves arctisztító kendőt, hogy még mielőtt a fáradtságtól elnyomna az álom, gyorsan lemoshasd vele a sminked. A bőröd meg fogja hálálni ezt az odafigyelést.

Magister Products Kókuszvíz Arc és Sminklemosó Érzékeny bőrre
Magister Products – Kókuszvíz Arc és Sminklemosó

A sminktől, szennyeződésektől a pórusok eltömődnek, a bőrlégzés nem megfelelő, a bőr nem tud pihenni. Az, hogy másnap reggel pocsékul nézel majd ki, a legkisebb probléma, higgy nekem. A nagyobb baj az, hogy ezek az esetek hosszútávon gyengítik a bőr védekezőképességét és öregítik a bőrt.

Fényvédelem! – igen, a hétköznapokban ezzel tudsz a legtöbbet tenni a bőröd egészségéért, mert az évek során elszenvedett napégések összeadódnak, és kikezdik a bőröd természetes védekező képességét.A kollagén és elasztin rostokat károsítja az UV sugárzás, a sejtek gyorsabban öregszenek és lassabban regenerálódnak. A bőr ráncos és petyhüdt lesz.

Tehát ne járj szoláriumba, és nagyon körültekintően napozz csak! Használj fényvédőt, hiszen emellett is tudsz 1-2 árnyalatot barnulni, de hidd el, nem a csokibarna bőr a szexi, hanem a pihe-puha, feszes bőr.

Magister Products - Copaca Banana SPF20 UVA/UVB arckrém - fényvédelem
Magister Products – Copaca Banana SPF20 UVA/UVB arckrém

Kérdezz csak meg egy 40-es nőt, ha választhatna barnább, vagy feszesebb bőrt szeretne inkább? 😉

Hidratálj! – gyakori tévhit, hogy a fiatal és egészséges bőrnek nincs szüksége semmire, és a kozmetikumokkal csak elrontjuk a bőrt. Persze, fiatalon hajlamosak vagyunk silány minőségű dolgokat is magunkra kenni, mert tetszetős a csomagolás, a reklám, az illat, a szín, és kevésbé tűnik fontosnak az összetétel. A 20-as években ugyanakkor a bőr ugyanúgy ki van téve a külső környezeti hatásoknak, a stressznek, a fáradtságnak, mint később. És ezek a tényezők kibillentik a bőrt természetes egyensúlyából, ezért könnyen kiszáradhat.

MediNatural Hyaluron Extra Szérum - anti-aging, hidratáló
MediNatural Hyaluron Extra Szérum

Okos döntés tehát már fiatal korban gondoskodni a bőr megfelelő hidratálásáról, hogy ezzel is megelőzzük a korai öregedést.

Tippek 25 éves kor felett:


Jöhet a C-vitamin!

Említettem, hogy 25 éves kor felett a kollagén és elasztin termelés lassul, így érdemes kis figyelmet fordítani arra is, hogy visszafordítsuk ezt a folyamatot. Erre a C-vitamin és származékai a legjobbak, amik bizonyítottan serkentik a kollagén termelést, megakadályozva ezzel, hogy a bőr petyhüdtté, ráncossá váljon. Sőt, a C-vitamin kiváló antioxidáns, így védi a bőrt az UV sugárzás káros hatásaitól, megakadályozza a foltok kialakulását, de a meglévő foltok halványításában is elsőrangú hatóanyag.

Magister Products Voyage Málna-C Arckrém
Magister Products – Voyage Málna-C Arckrém

Ezért érdemes 25 éves kortól egy C-vitaminos készítménnyel kiegészíteni az otthoni bőrápolási rutint.

Szemkörnyékápolás

A szem körüli bőr nagyon vékony és védtelen, így minden körülmény duplán hat rá. A napfény, a hunyorgás, a dörzsölés, a sminkek – majd a lemosásuk, igénybe veszik. Mivel a szem környékén nincsenek faggyúmirigyek, ezért korábban öregszik, és ráncosodik, mert a faggyú nem képes megvédeni a kiszáradástól. Ezért itt a megelőzés még fontosabb, mint az arc többi részén!

Hogyan ápold a bőröd a 20-as éveidben
Office Princess arcápoló csomag

Én 18 éves korom óta kisebb szünetekkel használok valamilyen szemkörnyékápolót. Azt gondolom, ez sokat segített abban, hogy a mimikai ráncokon kívül más jellegű ráncaim nincsenek, pedig sok korombeli küzd már komolyabb barázdákkal. Hogy ez csakis a lelkiismeretes szemkörnyékápolásnak köszönhető-e? Erre nincsenek bizonyítékaim, és nincs még egy életem, hogy kipróbáljam enélkül,J de úgy korrekt, hogy megosszam ezt a tapasztalatomat. Rád bízom, Te hogyan döntesz.

Kattints ide, ha szívesen olvasnál még a szemkörnyékápolásról, és az ajánlott hatóanyagokról.

+1 megfigyelés

A normál bőrűeknél idővel szintén kialakulhatnak problémák, mivel a természetes öregedési folyamatokkal az addigi egyensúly felborul, és eltolódnak az arányok. Az addig tökéletes bőr gyakran válik víz és/ vagy zsírhiányossá, ami aztán egészen sok egyéb problémát hoz magával. Különösen a zsírhiány. Érzékenységgel, kipirosodással jár együtt, hogy mást most ne is említsek…
A napfény és a szolárium pedig jobban szárítja a bőrt, mint bármi más.

Tehát védd a bőröd! Hidd el, hálás leszel még ezekért a tanácsokért 10-15 év múlva 🙂

Ha pedig szeretnél személyre szabott tanácsokat arról, hogyan tudod ezt a leghatékonyabban megtenni, jelentkezz bőrápolási tanácsadásra!

Szép bőrt!
Regina

Leave a Comment