Barion Pixel
Hogyan ápold a bőröd a 20-as éveidben

Hogyan ápold a bőröd a 20-as éveidben? – 2. rész kombinált, zsíros, mitesszeres bőr esetén

Az előző héten már adtam tippeket a fiatal bőr egészségének megőrzéséhez normál, enyhén vízhiányos bőr esetén. Ugyanakkor a fiatalság nemcsak feltétlenül a tökéletes, pihe-puha bőrről szólhat. Hozzám hasonlóan sokan vannak, akiknek a bőre éppen ezekben az években küzd a legnagyobb nehézségekkel. Zsírosan fénylő bőr, mitesszerek, sőt pattanások is megkeseríthetik a gondtalannak tűnő 20-as éveket. Jöjjön most néhány tanács azoknak, akik ilyen bőrproblémákkal küzdenek.

Véletlenül se hagyd ki az esti arctisztítást!

A zsíros, mitesszeres bőr esetén hatványozottan igaz, hogy arctisztítás nélkül soha ne feküdj le! A pórusaidnak nagy szüksége van arra, hogy megtisztítsd a bőröd az olajos rétegtől, a szennyeződésektől, fényvédőtől, sminktől, különben még több mitesszer, és pattanás alakul majd ki.

Ne napoztasd, inkább védd a napfénytől!

Ne napoztasd a bőröd, mert megoldani nem fogja a pattanásos problémákat, és még újakat is szerezhetsz hozzá. A gyulladt pattanásoknak kifejezetten nem tesz jót a napsütés, a hiedelmekkel ellentétben. Az UVB sugarak gyulladáskeltőek, emiatt alakul ki bőrpír napégésnél. Hogyan tudná ez elmulasztani a gyulladt pattanásokat?

Magister Products BB3 Matt krém zsíros problémás bőrre
Magister Products – BB3 Matt krém

A fényvédelemre ugyanakkor ennél a bőrtípusnál is azért fontos ügyelni, hogy megóvjuk a bőrt az UV sugárzás okozta károktól, és a korai bőröregedéstől.  A megfelelő készítmény megtalálása viszont több időt vehet igénybe, főleg fizikai fényvédők esetében, mert a legtöbb készítménytől a zsíros bőr csak még inkább fénylik. Keresd a mattító készítményeket, és használd őket lelkiismeretesen.

Elő a faggyúszabályozó, pórustisztító hatóanyagokkal!

Nyáron még fokozottabb a faggyútermelés, és a verejtékezés, ami ronthat a zsíros, mitesszeres bőr állapotán. Legyen a rutinodban egy olyan készítmény, ami faggyúszabályozó hatóanyagokat tartalmaz. pl. niacinamid (B3-vitamin), uborka kivonat, cink, tengeri alga

Szalicilsav (BHA) tartalmú készítménnyel pedig még többet tehetsz azért, hogy tisztán tartsd a pórusokat, és ne alakuljanak ki mitesszerek, pattanások.

Bőrápoló csomag - zsíros, mitesszeres, pattanásos bőrre
Bőrápoló csomag – zsíros, mitesszeres, pattanásos bőrre
Hidratálni is kell!

A zsíros bőr is gyakran lehet vízhiányos. Bár a bőrfelületen lévő olajos réteg csökkenti a bőr ún. láthatatlan vízleadását, de meg is nehezíti a vízmegkötést. Sőt, a különféle – akár orvosi rendelvényre kiadott pattanáskezelők – szárítják a bőrt. Az egyensúly vesztés pedig további problémák forrása lehet. Tehát hidratálni ekkor is kell, csak ügyelj rá, hogy a készítmények ne tartalmazzanak olyan összetevőket, amik gátolják a bőrlégzést pl. paraffint, vagy komedogén anyagokat.

Tippek 25 éves kor felett:
Most a pattanásaimat kezeljem, vagy a ráncaimat?

Előfordul, hogy a bőrproblémákra fókuszálás teljesen elvonja a figyelmet arról, hogy a bőr korai öregedését is megakadályozzuk. Én ebbe a hibába estem a 20-as éveim végén, így a bőrápolási rutinom viszonylag sokáig nem is tartalmazott öregedésgátló hatóanyagokat. Te ne ess ebbe a hibába! A zsírosan fénylő, mitesszeres bőr ápolása nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy elkezd felvértezni a bőröd klassz öregedésgátló hatóanyagokkal. Sőt!

Valójában két hatóanyag is van, ami annyira sokoldalú, hogy szinte nincs is olyan rutin, amibe ne ajánlanám.

Ezek a C-vitamin és a retinol.

A pattanások nyomot hagyhatnak a bőrön. Foltokat, apróbb sebeket. A C-vitamin képes halványítani a foltokat és segíti a sebgyógyulást. Emellett kiváló antioxidáns, tehát védi a bőrt a káros környezeti hatásoktól, ellensúlyozza az UV sugárzás okozta károkat is. És, ha ez még nem lenne elég, serkenti a kollagéntermelést, ami 25 éves kor körül elkezd csökkenni.

Tehát egyáltalán nem elhamarkodott döntés, ha 25 éves korod után elkezdesz C-vitamin tartalmú kozmetikumot használni.

Tindigo Brught&Beautiful Flawless&Magical
Tindigo krémes szérumok

Akik olvassák a bejegyzéseimet, tudják nagy retinol rajongó vagyok. Tényleg imádom, és az én bőröm nem is tudja nélkülözni.

A mitesszeres, zsíros, pattanásos bőrnek valódi megváltás. Ez az A-vitamin származék olyan kiváló sejtmegújító, hogy képes tökéletes javulást hozni a problémás bőrnek. 3-4 hétig tartó alkalmazás után már láthatóak az eredmények. El lehet búcsúzni a mitesszerektől, pattanásoktól, és a korábbi pattanások hegeitől is.

Emellett a retinol az egyik leghatásosabb öregedésgátló hatóanyag is. Gondoltad volna? Kiválóan ránctalanít, emiatt 25 éves kor felett már helye lehet a bőrápolási rutinban. Igazi anya-lánya kozmetikum 🙂

Két megkötés van a retinollal kapcsolatban:

  • terhesség és szoptatás idején nem javasoljuk elővigyázatosságból,
  • valamint naposabb időszakokban sem, mivel kissé fényérzékennyé teszi a bőrt.

Én gyakorlott „retinolozóként” nyáron is használom, viszont fokozottan ügyelek a fényvédelemre, és nem szeretek napozni.

Ha először próbálsz retinol tartalmú készítményt, kezdj egy alacsonyabb hatóanyag tartalmúval, és fokozatosan szoktasd hozzá a bőröd. Először hetente 2x használd csak, majd lehet emelni a gyakoriságon, de figyeld a bőröd jelzéseit.

+1 megfigyelés

A kombinált, zsírosodásra hajlamos bőr ugyan több odafigyelést igényel, mint a normál bőr, de nehezebben is ráncosodik, tehát ami most hátrány, az 10 év múlva akár az előnyödre is válhat!

A Blog korábbi felületén még több információt találsz a pattanásos bőr ápolásával kapcsolatban.

Ha szeretnél személyre szabott tanácsokat a bőröd ápolásához, jelentkezz bőrápolási tanácsadásra!

Szép bőrt!
Regina

Leave a Comment