Barion Pixel
cream, lotion, hands

3+1 jó hír a retinolról, ami miatt Te sem akarsz lemondani róla

A szépségiparban rendszeresen fel-felröppennek hírek új hatóanyagokról, és klassz növényi kivonatokról, de olyan hatóanyag is akad, amelynek a népszerűsége és hatásossága sok-sok éve töretlen: ez pedig a RETINOL. Ismertebb nevén az A-vitamin. Ezt a hatóanyagot én is gyakran ajánlom a bőrápolási tanácsadások során, sőt már 100%-ban természetes növényi alternatívája is elérhető, a BAKUCHIOL. Lássuk, miben veheted hasznát?

1. jó hír azoknak, akik szeretnének nagyobb hangsúlyt fektetni az öregedésgátlásra, ránctalanításra

A ráncok és a petyhüdt arcbőr a kor természetes velejárója, de nem mindegy, hány éves kortól köszön vissza elnyűtt önmagunk arcképe a tükörből. A húszas életévekben a szövetekben található kollagén elkezd fogyatkozni, és az utánpótlás is egyre lassabban, és nehézkesebben termelődik, emiatt jelennek meg a ráncok, és esik össze a bőr.

Hacsak, nem használsz retinol (vagy bakuchiol) tartalmú kozmetikumot, mivel ez a hatóanyag:

– fokozhatja a kollagén szintézist, vagyis a kollagén előállítását a szövetekben,

– csökkentheti a kollagént lebontó enzimek aktivitását,

– és képes megelőzni az oxidatív stressz okozta károkat is,

– valamint növelheti a bőr felső rétegének, az epidermisznek a vízmegtartó képességét.

Vagyis összefoglalva két igazoltan kiváló ránctalanító, bőrfiatalító hatóanyagról van szó!

Mandulina Every night Bio retinol bakuchiol szérum
Mandulina Every night Bio retinol bakuchiol szérum

 

2. jó hír azoknak, akik pigmentfoltoktól szenvednek

A retinol felgyorsítja a bőr felső rétegének a megújulását.

Ezért szoktuk mondani, hogy valósággal megújítja a bőrt, így nagy hasznát vehetjük a pigmentfoltok halványításában, és tartós használat mellett javíthatja a napkárosodott bőr állapotát is.

3. jó hír azoknak, akik zsírosodó, mitesszeres, pattanásos bőrrel küzdenek

Mitesszeres, pattanásos bőr esetén valósággal megváltás tud lenni a retinol tartalmú készítmény használata.

Hogy miért?

  • Amellett, hogy felgyorsítja a bőr megújulását,
  • Normalizálja a szaruképződést, és a faggyúmirigyek működését is.
  • Vagyis képes megtisztítani a pórusokat, mert felgyorsítja a bőr természetes hámlási folyamatát.

Ennek azért van jelentősége, mert ha vastag a szaruréteg és túl sok faggyú termelődik, az a pórusok eltömődéséhez vezet, ahonnan egyenes az út a mitesszerek és pattanások kialakulásához. A kisebb-nagyobb szőrtüszőgyulladásokról nem is beszélve.

A retinol áldásos hatásainak köszönhetően azonban a zsíros-pattanásos bőrűek is fellélegezhetnek végre.

Medinatural Retinol szérum anti-aging
MediNatural Retinol szérum
+1 jó hír azoknak, akik érdes bőrfelszínnel küzdenek

Az érdes bőrérzetet a fokozott szaruképződés okozza, illetve az, hogy a már elhalt szarusejtek nem tudnak kellő gyorsasággal leválni a bőrfelszínről, így ott felhalmozódnak. Ezért (is) szoktam javasolni a bőr rendszeres hámlasztását.

Mivel a retinol egyrészt normalizálja a szaruképződést, másrészt serkenti a bőr megújulását, vagyis hámlasztó hatású, ezért pihe-puha bőrrel ajándékoz meg bennünket.


TIPP:

A retinol használatát nem kell csak az arcodra korlátozni. Kend a nyakadra, dekoltázsodra, sőt akár az egész testedre!

Ha először használsz retinol tartalmú kozmetikumot, végezz bőrpróbát, és csak fokozatosan vezesd be a bőrápolási rutinodba. Eleinte hetente 1-2x használd, majd lassan lehet emelni a gyakoriságot. Tapasztald ki, mennyi elég a bőrödnek. Nem biztos, hogy naponta tudod használni, ez bőrtípustól is függ! Ha a bőröd érzékenységet, kipirosodást mutat, csökkentsd az alkalmak számát.

Ha pedig a barátnőd megkérdezi – ‘mire ez a nagy retinol-mánia?’ – mondd csak el neki, hogy:

  • a retinol az egyik legtöbbet kutatott hatóanyag,
  • és klinikai vizsgálatok igazolják a fent felsorolt érdemeit.

Egyébként ha néhány hétig-hónapig használsz egy retinol vagy bio retinol tartalmú szérumot, utána már nem lesz több kérdése, mert a sima pofid magáért beszél majd.

3+1 jó hír a retinolról

FIGYELEM!

  • Ha gyermeket vársz, vagy szoptatsz, ne használj retinol tartalmú kozmetikumokat! Bakuchiol tartalmút ilyenkor is szabad.
  • A retinol ugyan stabil összetevő, de fény hatására csökkenhet a hatékonysága, emiatt inkább csak az esti bőrápolási rutinba ajánlom a használatát.
  • Mivel serkenti a bőr megújulását (akárcsak a kémiai hámlasztók), növelheti a bőr fényérzékenységét is, emiatt retinol használata mellett IS nappalra mindig használj fényvédőt!
Jöjjön egy kis szakmai háttér a retinolról és a bakuchiolról azoknak, akik szeretnek a dolgok mögé látni:

A kozmetikumokban található retinol a retinoidok csoportjába tartozik, ami az A-vitamin természetes és szintetikus származékaiból áll.

A bőrben a retinol két lépésben átalakul retinolsavvá. Ez a retinolsav végzi a munkát, ami az A-vitamin biológiailag aktív formája.

A leglátványosabb kezeléseket vényköteles retinoidokkal érik el (pl. Roaccutan), de vannak bizonyítékok arra, hogy a retinol is rendkívül hatékony a bőr megszépítésében, megfiatalításában.

Sőt, klinikai vizsgálatokkal igazolták, hogy az 1%-os retinol szérum hasonlóan hatásos, mint egy 0,1-0,05%-os retinolsav szérum. *

És mi az a bakuchiol? A retinol 100%-ban növényi alternatívája, ami rendelkezik a retinol összes pozitív tulajdonságával, de nélkülözi annak negatív tulajdonságait.
Vagyis terhesség és szoptatás idején is bátran használható, nem okoz fényérzékenységet (de nappal a bőröregedés elkerülése érdekében mindig használj fényvédőt!) és érzékeny bőr esetén sem okoz irritációt, ami magas hatóanyag tartalmú retinol esetén azért előfordulhat.

Források:

*https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25607905/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25738849/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2

Leave a Comment