Barion Pixel
a bikiniszezon ellenségei a striák - hogyan kezeld, hogyan előzd meg

Striák – a bikiniszezon ellenségei – így vedd fel a harcot!

A striák ismertebb neve a terhességi csíkok, holott ez a probléma nem csupán kismamákat, hanem bárkit érinthet, aki valamilyen okból hirtelen súlygyarapodáson, majd fogyáson ment keresztül.  A striák amiatt alakulnak ki, mert a bőr nem képes sérülés nélkül megnyúlni. Ez csupán részben alkati kérdés. A bőr feszességének fenntartására nemcsak a ráncok, hanem a striák elkerülése miatt is érdemes odafigyelni. Léteznek olyan készítmények és praktikák, amelyekkel megelőzhető, sőt akár vissza is fordítható a folyamat.

Mi az a stria?

a bikiniszezon ellenségei a striák - hogyan kezeld, hogyan előzd megA szövetekben keletkezett heg, ami a bőrhúzódás következménye. Ilyenkor a bőr alatti kötőszövet nem képes olyan ütemben nyúlni, mint a bőr felső rétege, emiatt megreped a feszülés irányára merőlegesen. A kötőszövetek ilyen jellegű roncsolódása sajnos egy életre elveheti valaki kedvét a strandolástól, a sportolástól.


Miért alakul ki a stria?

Ilyenkor az történik, hogy a hirtelen növekedés (pl. serdülőkori növekedés, hízás, terhesség) miatt a kötőszövetek rostjai egy ideig feszülnek, majd amikor már nem képesek tovább nyúlni, akkor megszakadnak, megrepednek – ez elsősorban az elasztikus és kollagén rostokat érinti, azok felelnek a bőr rugalmasságáért és feszességéért.

A striákat a hirtelen súly-, sőt, extrém esetben még az izmok növekedése is okozhatja. Férfiaknál is előfordulhat tömegnövelők és edzés mellett, amikor rövid időn belül „kigyúrják” magukat, vagyis hirtelen nő az izomzat. A legtöbbször azonban állapotos nőknél figyelhető meg a hason, combon, melleken, de bármilyen életszakaszban okozhat gondot a hirtelen súlynövekedés. A nők bőre hiába rugalmasabb, mint a férfiaké, mégsem tud minden változást gond nélkül lekövetni. A regenerálódás kezelés mellett is hosszú folyamat, hónapokig is eltarthat, és sajnos van, hogy nem lesz 100%-os, de ez alkati kérdés is.

Hogyan előzd meg a striák kialakulását?
  • Őrizd meg bőröd rugalmasságát! A bőr rugalmasságának fokozásával nemcsak a ráncok, hanem a striák kialakulása is elkerülhető, és a meglévő bőrproblémák is javulnak. Erre alkalmasak bizonyos növényi olajok, ill. feszesítő hatóanyagok keverékei pl. mandula olaj, szőlőmagolaj, makadámia dió olaj, acmella kivonat, Q10. MediNatural Q10+Acmella Olaj szérum
    Reggel és este, masszírozz a nedves bőrödbe néhány cseppet. Fontos, hogy MINDIG NEDVES BŐRRE VIDD FEL AZ OLAJOKAT! Különben száríthatják a bőrt, és a felszívódásuk sem lesz optimális.
  • Ügyelj  a fényvédelemre! Az UV sugárzás nemcsak a bőrfelszínt, hanem a szöveteket is károsítja, amik sérülékenyebbé és rugalmatlanabbá válnak, vagyis idővel nagyobb esély van a striák kialakulására. Vagyis kerüld a szolárium használatát és a természetes napfürdőzésnél is tartasd be az egészséges napozás szabályait.
  • Léteznek olyan kozmetikai hatóanyagok, amelyek segítenek a szervezet elasztin és kollagén termelésének ösztönzésében. Ezek jellemzően olyan termékek, amelyek C vitamint tartalmaznak. Tudtad, hogy a C-vitamin tartalmú szérumodat nemcsak az arcbőrödre használhatod? Keverd a testápolódhoz, és vidd fel a kritikus területekre a testeden!
  • Kollagén tartalmú készítmények fogyasztása: a szöveteket az elasztikus rostok mellett kollagén rostok építik fel, amik a bőrünk vázát is adják. A kollagén termelődését C-vitaminnal tudjuk fokozni, ugyanakkor arra is van lehetőség, hogy közvetlenül kollagén fogyasztásával belülről építsük a szöveteket. Kúraszerű, vagy tartós fogyasztásával a hiányállapotokat felszámolva, valóban szépíti a bőrt. Az rugalmasabb, feszesebb lesz és kisimul. Sőt, a hajnövekedésre és az ízületi problémákra is pozitív hatással van.
Hogyan kezeld a meglévő striákat?
  • Az érintett bőrfelület masszírozása / edzése nemcsak megelőzésként, hanem a kezelés során is hasznos, mivel a bőrregeneráló hatóanyagok felszívódása jobb masszírozás hatására. Magister Products Makadámia feszesítő testvaj. Magister Products Makadámia Feszesítő Testvaj
  • Ezekre a hatóanyagokra koncentrálj! A retinoidok (A-vitamin származékok) és a peptidek gyorsítják a bőr megújulását. Használj az érintett területeken retinol és/vagy peptid tartalmú kozmetikumot.
    Figyelem! Retinol tartalmú kozmetikum használata terhesség, és szoptatás idején nem ajánlott, minden más esetben használd esténként, nappal pedig ügyelj fokozottan a fényvédelemre.
  • Érdemes rendszeresen hámlasztani a bőrt, az érintett területeken pl. enzimes, vagy PHA tartalmú hámlasztó készítményekkel.
  • Étkezés, étrendkiegészítők: C-vitamin és Omega-3 bevitellel fokozhatod a szervezet kollagén és elasztin termelését, ami segítheti a sérült szövetek regenerálódását. És még számtalan egyéb pozitív hatása is van.
  • Költséges és néha fájdalmas lézeres és rádiófrekvenciás kezelések is léteznek a striák megszüntetésére, de ezekre itt most nem térek ki. Arra figyelj, hogy a testkezeléseket csak orvosi felügyelet mellett végeztesd!
  • +1 tipp, hogy a kezelés során könnyebben nyomon követhesd a változást: készíts az érintett bőrfelületről rendszeresen (hasonló beállításban és fényviszonyok mellett) fotókat. Így jobban láthatod a javulást is.

Ahogy látod, ez egy összetett folyamat, és sajnos nincs rá garancia, hogy 100%-os javulást tudsz elérni. Emiatt érdemes a megelőzésre is figyelmet fordítani. Ha pedig már megjelentek a striák, akkor még frissen kezdd el a célzott kezelésüket!

Ha kérdésed van striákkal, vagy bőrápolással kapcsolatban, keress bátran: info@mikellabornek.hu, vagy jelentkezz bőrápolási tanácsadásra!

Vigyázz a bőrödre, tudod, csak egy van belőle!

Üdvözlettel: Kovács Regina, bőrápolási tanácsadó – kozmetikus

Leave a Comment